2024. május 4. - Mónika, Flórián

Jobbik: radikálisabb változtatást!

A Jobbik szerint bár a kormányzat egyes - például nemzet-, oktatás- és szociálpolitikai - kérdésekben "jó irányba indult el", adós maradt fontos problémák orvoslásával, a múlt romjainak eltakarításával és nem ritkán visszaélt parlamenti túlsúlyával.
2010. szeptember 3. péntek 15:36 - HírExtra
A Jobbik elnök-frakcióvezetője annak kapcsán értékelt az MTI-nek, hogy a hétvégén lesz száz napja, hogy az Orbán Viktor vezette kormány május 29-én megalakult.

"A második Orbán-kormány - köszönhetően a győztes felé torzító választási rendszernek - hatalmas parlamenti többséggel a háta mögött kezdhetett neki munkájának. A kétharmados mandátumarány birtokában választóik okkal várják el, hogy éljen ezzel a lehetőségével, és a nemzet érdekében takarítsa el a múlt romjait, mutasson utat a jövőbe. Ez azonban nem történt meg" - mondta Vona Gábor.

Szerinte annak ellenére, hogy a kormány élt, nem ritkán vissza is élt parlamenti túlsúlyával.
"Néhány jó kezdeményezés mellett, amelyek közül nem egy a Jobbik programpontjainak átvételét jelentette, sok esetben kizárólag önös hatalmi érdek vezette azt a törvényhozási dömpinget, amelyet a Fidesz a parlament nyakába zúdított" - fogalmazott.

Úgy értékeli: az önkormányzatokkal, a választási rendszerrel, a médiával és a független testületek vezetőinek megválasztásával kapcsolatos jogszabály-módosítások "a nyers hatalmi önkényt jelenítették meg". A sok esetben üdvözlendő közbiztonsági szigorítások közé pedig becsempésztek olyan durván szabadság- és nemzetellenes törvénymódosításokat, mint amilyen a "lex gárda" - fűzte hozzá.

Mint közölte, el kell ismerni ugyanakkor, hogy több nemzetpolitikai, oktatáspolitikai és szociálpolitikai kérdésben jó irányba indult el a kormányzat, "az elmúlt nyolc év nemzetromboló rezsimje után".

A gazdaságpolitikában szintén vannak biztató kezdeményezések - folytatta -, de ezzel együtt szerinte "jól látszik: a kormány még kétharmados többségének birtokában sem mer hozzányúlni olyan kérdésekhez, mint az államadósság újratárgyalása, az EU-tagság kritikus felülvizsgálata, a multik adóelkerülésének megszüntetése vagy akár a magánnyugdíjpénztárak államosítása". Enélkül pedig csak a felszínt kapargatjuk, jelentős áttörés nem várható - mondta Vona Gábor.

Értékelése szerint adós maradt a kormány a legégetőbb társadalmi-gazdasági kérdések orvoslásával is, mint amilyen a devizahitelesek megmentése, a körbetartozások megszüntetése vagy a "cigánybűnözés" visszaszorítása, a közbiztonság tényleges javítása.

"A kormány vagy valóban rálép a gyökeres, azaz radikális változások útjára, vagy - elődeihez hasonlóan - ezt a rendszert is el fogja söpörni az idő szele" - közölte álláspontját a Jobbik elnöke.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását