2024. április 27. - Zita

Veszteséges a Diákhitel Központ?

A nonprofit alapon működő, állami tulajdonú Diákhitel Központ (DK) Zrt. 2010 első félévét nullszaldóval - 6,2 millió forint mérleg szerinti veszteséggel - zárta a tavalyi első félévi 3,6 milliós nyereség után - derül ki a társaság BÉT honlapján kedden közzétett féléves jelentéséből.
2010. augusztus 31. kedd 20:45 - HírExtra
A DK mérlegfőösszege június végén megközelítette a 224 milliárd forintot, 2009 végéhez képest 5,5 százalékkal bővült. A társaság saját tőkéje június végén mintegy 2,3 milliárd forint volt, gyakorlatilag nem változott. A hallgatói hitelezést a jelentés szerint alapvetően a felsőoktatási tendenciák és a jogszabályi környezet határozza meg.

A gazdasági válság negatív hatásai az ügyfelek fizetési fegyelmében lényegesen kisebb mértékben láthatóak, mint a pénzügyi szektorra jellemző. A DK az idei első félévben 11,529 milliárd forint összegű hitelt folyósított, így a 2009/2010-es tanulmányi félév összes folyósítása valamivel meghaladja a 22 milliárd forintot, ami gyakorlatilag megegyezik az előző tanévével.

A jelentés szerint a társaság 2001. évi indulásától 2010. június 30-ig összesen 290.035 hallgató részesült összesen több mint 198 milliárd forint összegű hitelben, június 30-án az eszközök 94 százalékát alkotó diákhitel-állomány összege meghaladta a 211 milliárd forintot. A társaság teljes mértékben piaci finanszírozású, a működéséhez szükséges forrásokat a pénz- és tőkepiacokról vonja be, kötelezettségeiért az állam készfizető kezességet vállal.

Az idei első félévben a társaság adósság portfóliója nettó 9 milliárd forinttal nőtt, az ezen felül szükséges finanszírozási igényeit a saját bevételeiből, azaz ügyfelei befizetéseiből fedezte, így részben önfinanszírozó módon működött - állapítja meg a jelentés.

A társaság 2010. január 1-jével - alapvetően a 2009 második félévében csökkenő forrásköltségek eredményeképpen - 100 bázisponttal, 9,50 százalékra mérsékelte a hallgatói hitelek kamatát.

Az idei első félévben a forrásköltség kamatelem tovább csökkent, illetve a kockázati prémiumot alacsonyabb szinten állapították meg, ami együttesen további 100 bázispontos vágást tett lehetővé a diákhitelek kamatában, amely így 8,50 százalék lett.

A diákhitel kamata jogszabályi előírás alapján három elemből - a korábbi időszak átlagos forrásköltségéből, a működési, működtetési költségből és a kockázati prémiumból - tevődik össze. A DK felett a tulajdonosi jogokat 2010. június 17-től a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. gyakorolja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását