2024. május 5. - Györgyi

PDSZ: pótolni kell a pedegógusoktól elvett egyhavi bért

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) azt szeretné, ha azt az egyhavi illetményt, amit a pedagógusoktól a 13.havi bér megszüntetésével elvettek, minél előbb visszapótolná a kormány.
2010. augusztus 30. hétfő 14:05 - HírExtra
Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatón azt mondta, ez mintegy nyolcszázaléknyi bért jelent, aminek visszapótlásához közel 30 milliárd forintra lenne szükség.
Mint kifejtette: nem számítanak arra, hogy erre még idén sor kerülhet, de a 2011-es költségvetéstől szeretnék, ha megvalósulna a visszapótlás.

Mendrey László elnökségi tag kiemelte: mindenképpen szeretnék, ha a kormányzati ciklus végére a pedagógusok bére elérné az értelmiségi átlagbért, ami 300-305 ezer forint.

A kezdő pedagógusok jelen pillanatban nem kapnak bruttó 130 ezer forintot, míg az átlagkereset 160 ezer forint. Kerpen Gábor kiemelte: azt ugyanakkor nagyon nem szeretnék, ha csak a kezdő pedagógusok bére nőne, ugyanis átlagosan nagyon alacsonyak a keresetek. Ezért mindenkire kiterjedő béremelésre van szükség.

A PDSZ hosszú távú igénye, hogy a pedagógusok bérének vásárlóértéke érje el az uniós átlagot. Ez két és félszeres emelést jelentene.

Az érdekvédelmi szervezet elnöke szólt arról is, hogy minél előbb vissza kell forgatni a közoktatásba annak a több mint 100 milliárd forintnak a jelentős részét, amit még az előző kormány elvont a rendszerből.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását