2024. május 5. - Györgyi

PDSZ: a pedagógusoknak minden fillér számít

A pedagógusok ma olyan alacsony bérek mellett dolgoznak, hogy minden fillér számít nekik és minél hamarabb - mondta Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke csütörtökön az MTI-nek. Az érdekvédő ebben a ciklusban legalább 25 százalékos béremelést vár.
2010. augusztus 26. csütörtök 19:06 - HírExtra
Az érdekvédő felidézte: amikor július végén az oktatási államtitkár arról beszélt, hogy megpróbál forrást találni a pedagógusok bérének legalább gesztusértékű emeléséhez a jövő évben, illetve később jelentősebb növekményre, a PDSZ ezt azonnal üdvözölte.

A pedagógusok nagyon alacsony bérezés mellett dolgoznak, ezért "minden fillér számít, minél hamarabb" - fogalmazott.

A PDSZ szerint ebben a ciklusban a pedagógus és nem pedagógus körben legalább 25 százalékos emelésre van szükség. A minőségi munkavégzés honorálását hasonló arányban kellene növelni - jegyezte meg.

Kitért arra, hogy ma egy kezdő pedagógus bére nem éri el a 130 ezer forintot, ami megalázóan alacsony. Ilyen bérek mellett nem lehet elérni azt a célt, hogy jó képességű hallgatók jelenjenek meg a pedagógusképzésben.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár korábban az MTI-nek adott interjújában úgy fogalmazott, a méltatlanul alacsony pedagógusbérek rendezésének forrásait ugyan még nem látja, de azt szeretné, ha a következő költségvetésben már legalább "gesztusértékű javítás", azt követően pedig "látványosabb" emelés valósulna meg. E kívánság teljesülése természetesen attól függ, hogy az ország jövedelemtermelő képessége javul-e. A pedagógusokat úgy kell megfizetni, hogy "tisztes értelmiségi átlagszínvonalon tudjanak megélni fizetésükből" - tette hozzá.

Gloviczki Zoltán, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium helyettes államtitkára a Magyar Hírlappal hétfőn azt közölte, hogy legkorábban a 2011/12-es tanévben lesz mód a pedagógusok fizetésének emelésére. Azt is mondta, hogy a pedagógusok érdekképviselete több ízben jelezte, nem tesznek jót a minimális fizetésemeléssel. Bízunk abban, hogy egy év múlva akár nagyobb béremeléssel is honorálhatjuk munkájukat - jelentette ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását