2024. május 24. - Eszter, Eliza

PDSZ: érdemi egyeztetést!

Érdemi elvi és jogszabályi egyeztetést szorgalmaz a nemzeti alaptanterv (nat) és a közoktatási törvény tervezett módosítása kapcsán Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.
2010. július 26. hétfő 20:30 - HírExtra
Az érdekvédő Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár MTI-nek adott interjújára reagálva kiemelte: a nat és a közoktatási törvény módosításáról, ez utóbbi átszabásáról érdemi elvi, majd a jogszabály-tervezet szövegének ismeretében jogszabályi egyeztetésre lesz szükség a jövőben, csakúgy, mint az esetleges központi bérfinanszírozás és az ehhez közvetlenül kapcsolódó finanszírozás-átalakítás elveiről és feltételrendszeréről.

Ezek az elvekről szóló tárgyalások határozzák meg a PDSZ későbbi álláspontját a kialakítandó finanszírozási rendszerrel, központi bérfinanszírozással, közoktatási törvénnyel kapcsolatban - hangsúlyozta.

Kerpen Gábor rámutatott arra: a nyilatkozatnak a nemzeti alaptanterv tananyag-tartalmának bővítéséről szóló része közel áll a PDSZ választások előtt megfogalmazott pontjaihoz. A nat módosítása nyilván szoros kapcsolatban van az érettségi tartalmának megváltoztatásával is - fogalmazott.

A közoktatási törvény módosításával kapcsolatban fontos pozitívumnak nevezte, hogy időben megkezdődhet a tervezés, amely lehetőséget teremt komoly szakmai munkára és egyeztetésekre. Véleménye szerint ezzel elkerülhető lehet az a 2003 óta folyamatosan előálló gyakorlat, amely a törvénymódosítások sorát idézte elő, sokszor ad hoc módon, érdemi egyeztetések és a szakmai vélemények figyelmen kívül hagyásával, a közoktatás intézményrendszerének és a mindenki számára elérhető minőségi oktatás lehetőségének visszafejlődését okozva.

A PDSZ megelégedéssel veszi tudomásul azt is, hogy az államtitkár hivatkozik a szakszervezet által javasolt és részben finanszírozott kutatás eredményére, amely bizonyította a pedagógusok túlterhelését, és kilátásba helyez munkaterheket csökkentő intézkedéseket.

Az oktatásért felelős államtitkár az MTI-nek adott interjújában azt mondta, hogy reményei szerint jövő ősszel életbe léphet az új közoktatási törvény és az ahhoz kapcsolódó új nemzeti alaptanterv. Az új közoktatási törvény megalkotásának szükségességét azzal indokolta: az 1993-ban született törvényt száznál többször módosították, s az a mostani formájában alkalmatlan arra, hogy egyértelműen szabályozza az oktatási rendszert.

Hoffmann Rózsa hozzátette, hogy az új nemzeti alaptanterv kidolgozása is megkezdődik, mert a közoktatás mostani tartalmi szabályozatlanságát elfogadhatatlannak tartják. Kitért arra, hogy a normatíva alapú finanszírozás megszüntetését célul tűzte ki, mert azt a köz- és a felsőoktatásban egyaránt minőségellenes elvnek tartja. A kormányzati ciklus végére szeretnék elérni, hogy a központi költségvetés garantáljon minden pedagógusi és egyéb dolgozói bért, s annak járulékait.

Közölte, hogy a méltatlanul alacsony pedagógusbérek rendezésének forrásait ugyan még nem látja, de azt szeretné, ha a következő költségvetésben már legalább "gesztusértékű javítás", azt követően pedig "látványosabb" emelés valósulna meg. E kívánság teljesülése természetesen annak függvénye, hogy az ország jövedelemtermelő képessége javul-e - tette hozzá az államtitkár.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását