2024. május 18. - Erik, Alexandra

BKV: csak akkor lesz csődhelyzet, ha a kormány nem tartja meg az ígéretét

A Fővárosi Önkormányzat szerint a BKV akkor fog csődhelyzetbe kerülni, ha a kormány nem tartja be a fővárossal korábban a BKV finanszírozására kötött szerződést.
2010. augusztus 25. szerda 16:10 - HírExtra
Ezt arra reagálva közölték, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium szerdán tudatta, csődbizottságot hoz létre a kormány a BKV pénzügyi helyzete miatt.

A Fővárosi Önkormányzat szerdai, MTI-hez eljuttatott közleményében rámutatott: elkerülhető a csőd, ha átutalják a BKV-nak az éves, 17,4 milliárd forintos támogatás harmadik, 7,4 milliárdos részletét, amelyet július 15-ig folyósítani kellett volna.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a kormány-főváros szerződés szerint a Magyar Fejlesztési Banknak 5 milliárdos hitelt kell nyújtania a BKV-nak, de a kezességvállalás a kormányváltás után már nem történt meg.

Ha a bankok azt érzékelnék, hogy a kormány nem kívánja betartani a megállapodást, akkor az egyéb lejáró hitelek meghosszabbítása is meghiúsulhatna. Ezzel olyan pénzügyi krízis alakulna ki, amelynek kezelése jóval többe kerülne az adófizetőknek, mint az eredeti megállapodás betartása - írta a Fővárosi Önkormányzat.

Közölték: az állami szerepvállalás elengedhetetlen a BKV fizetőképességének fenntartásához, hiszen a budapestiek által befizetett, közösségi közlekedésre fordítható adóbevételek szinte teljes egészében a központi büdzsébe kerülnek.

A főváros a kormány mai bejelentését úgy értelmezi, hogy a választások után meg akarják oldani a helyzetet, ezért felkérték a BKV-t, hogy dolgozza ki a késedelmes szerződésteljesítés forgatókönyvét és terjessze a közgyűlés elé.

Demszky Gábor (SZDSZ) főpolgármester július 26-án közölte, hogy októberben veszélybe kerülhet a BKV fizetőképessége, ha az Orbán-kormány nem fizeti ki a Bajnai-kabinet által 2009. decemberben vállalt támogatást. A Bajnai-kormány által ígért 7,6 milliárdos támogatásnak július 15-ig kellett volna a BKV-hoz megérkeznie.

A BKV a 2010-es költségvetését úgy tervezte, hogy határidőre megérkezik a kormánytól a megállapodásban rögzített 17,4 milliárd forintos plusz támogatás és így az elmúlt évi 23 milliárdos hiány 2010 év végére 3,7 milliárd forintra csökken.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását