2024. május 18. - Erik, Alexandra

Ötezernél kevesebb amerikai katona szolgál Irakban?

Az amerikai hadsereg keddi bejelentése szerint ötvenezer alá csökkent az Irakban állomásozó amerikai katonák száma. Az ötvenezres határértéket augusztus 31-ére kellett volna elérni, jövő év decemberéig pedig valamennyien elhagyják Irakot.
2010. augusztus 24. kedd 12:00 - HírExtra
A Huszein-rezsim megbuktatása érdekében 2003-ban végrehajtott invázió után 176 ezer volt az egyszerre Irakban tartózkodó legtöbb amerikai katona. Az amerikaiak közül hét év alatt 4.400 halt meg, az összecsapások, terrortámadások iraki polgári áldozatainak száma pedig felülmúlta a 106 ezret. Az amerikai katonák egy kétoldalú biztonsági megállapodás értelmében 2009 januárja óta már nem hajthattak végre önállóan katonai műveletet.

A közép-keleti országban továbbra is bizonytalan a helyzet. A márciusi választást követően még mindig nem alakult meg a kormány, s továbbra is gyakoriak a terrorcselekmények, amelyek egyik oka a többségi síiták és a kisebbségi, a Szaddám Huszein idejében birtokolt hatalomból kiszorított szunniták közti ellentét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását