2024. május 18. - Erik, Alexandra

Fővárosi Közgyűlés: utolsó ülés csütörtökön

Utolsó ülését tartja csütörtökön és pénteken a távozó Fővárosi Közgyűlés, a húsz éve a főpolgármesteri posztot betöltő Demszky Gábor várhatóan utoljára foglalja el majd a helyét az Újvárosháza dísztermének pódiumán.
2010. augusztus 24. kedd 11:28 - HírExtra
A leköszönő testület képviselői most utoljára ülnek (legfeljebb) 67-en a teremben, mert az október 3-án megválasztandó új közgyűlés - az új városvezetővel együtt - már csak 34 tagú lesz.
A testület tervezett napirendjén szabályozási kerettervek, engedélyokiratok módosítása, felügyelőbizottsági tagcserére vonatkozó javaslatok szerepelnek, ám várhatóan inkább az ezeknél nagyobb érdeklődést kiváltó választási kampánytémák állnak majd a viták középpontjában.

Szóba kerülhet a fővárosi távfűtés kérdése, valamint Demszky Gábor legutóbbi, az egyik televíziónak adott nyilatkozata, amelyben Tarlós Istvánt, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjét nevezte meg, mint a posztjára legjobb eséllyel indulót.

A távfűtés ügye azért kerülhet napirendre, mert Szanyi Tibor, az MSZP kampányfőnöke azt mondta, brutális távhődíj-emelés várható az önkormányzati választások után. A szocialista politikusok szerint a mostani kormány gazdaságpolitikája miatt lesz szükség a díjemelésre.
A Fidesz-frakció válaszul ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy egy esetleges távhőár-emelés felelőssége a szocialista-liberális városvezetést és a Főtáv Zrt. MSZP által delegált és támogatott vezetését terheli.

A Fidesz szerint a jelenlegi MSZP-SZDSZ városvezetés az, amely a távhő díjának emelésére törekszik még az önkormányzati választások előtt, "mielőtt a választók elzavarják őket".
Azt egyelőre nem tudni, milyen lesz a húsz év után távozó (az SZDSZ-ből kilépett, immár független) Demszky Gábor főpolgármester és a Fővárosi Közgyűlés "búcsúja", a leköszönő városvezető miként köszön el, von-e "egyenleget", vagy hogy tartanak-e az Újvárosházán valamilyen búcsúrendezvényt.

Demszky Gábort 1990. október 31-én, a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén választotta meg főpolgármesterré a testület. Az MTI akkori beszámolója szerint a közgyűlésen jelen lévő 84 küldött közül 52-en támogatták az SZDSZ-es politikus jelölését, így az akkor 38 éves, jogi végzettségű Demszky Gábor lett Budapest főpolgármestere. (Az első közgyűlés még 88 tagú volt, és 1990-ben még nem közvetlenül a választók szavaztak a főpolgármesterre, mint most.)
Az MTI akkor azt írta: Demszky Gábor eskütétele után rövid beszédében szólt arról, hogy a főváros vezetése a jövőben minden döntést az érintettekkel és az érdekeltekkel történt előzetes megbeszélés után kíván meghozni.

Közölte, munkájukat határozottan és nagy fokú sajtónyilvánosság mellett akarják végezni. Egyúttal hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a fővárosi önkormányzat tevékenységében pártállástól függetlenül a szakértelem és a hivatásbeli lelkiismeret elsődlegességére kell törekedni, a politikai megfontolások csak másodlagosak lehetnek.

Demszky Gábor a legsürgősebb feladatok között említette a humánus gondoskodásra szoruló rétegek, különösen a hajléktalanok támogatását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását