2024. április 29. - Péter

"Mezőgazdasági támogatásra sajnos szükség van"

Miért lehet olcsóbb az import élelmiszer? Mi a baj az agrártámogatásokkal és egyáltalán miért van rájuk szükség? Van-e élet támogatás nélkül? Az LMP mindenesetre védené az olcsó importtól az országot.
2010. augusztus 19. csütörtök 07:16 - Gyülvészi András
Elkezdődött az „I. Fenntartható Élelmiszerlánc Világtalálkozó” Budapesten. Mint megtudtuk, az LMP álláspontja szerint minden államnak joga, hogy megvédje az „irreálisan alacsony” áron érkező agrárimporttal szemben.

Sallai Róbert Benedeket, az LMP választmányi szóvivőjét kérdeztük arról, hogy milyen károkat okoz az olcsó import és hogyan védekezhetnénk ellene.

Védd magad!

Közös agrárpolitika
A közös agrárpolitika (KAP) az Európai Unió (EU) mezőgazdasági támogatási rendszerének a neve, amely az EU kiadásainak 44%-át, évente 42,5 milliárd eurót tesz ki, nagyságrendileg a felzárkóztatási támogatásokhoz hasonlítható. A szubvenciós rendszer a termelőknek egy minimális felvásárlási árat garantál és közvetlen kifizetéseket az ültetett növények után. Ez az EU-s gazdáknak pénzügyi biztonságot teremt, így gondoskodva a mezőgazdasági javak kellő mennyiségű előállításáról. Jelenleg széles körű viták folynak a rendszer reformjáról. (Wikipédia)
A belső piac védelmét nem csupán vámokkal lehetne biztosítani: „Elég lenne megfizetni az agrárimportból származó áru valós értékét. Ezen áruk jelentős része olyan szolgáltatásokat vesz igénybe az államtól, amelyek fedezik saját költségeik jelentős részét, például használják azt a közúthálózatot, amit közforrásokból hoztunk létre. A közúti árufuvarozók egyébként is kapnak bújtatott támogatásokat. Ráadásul a fuvarozásból adódó környezeti károkat szintén nem fizetik meg, viszont ezek áthárítódnak a társadalomra, például a környezet-egészségügyi problémákat is központi forrásokból igyekszünk orvosolni” – mondta Sallai Róbert Benedek.

Óvatosan a támogatással!

Ezen felül gyakran problémák forrásává válnak az uniós agrártámogatások is. „A helyi termelők helyben előállított árujának logikusan olcsóbbnak kellene lennie, már csak azért is, mert nem igényel közúti infrastruktúrát és szállítmányozást. Hogy ez még sincs így, egyértelműen visszavezethető az Európia Unió támogatási politikájára, ami figyelmen kívül hagyja az országok egyéb szempontjait. Például ha egy szlovák vagy lengyel gazdának EU-s agrártámogatásból elkezdik a termelését támogatni, onnantól kezdve nem szükséges, hogy a termék piaci ára tükrözze az előállítást.”

Az LMP szerint a mezőgazdasági támogatásoknak a humánerő drágaságából adódó versenyhátrányt kellene ellensúlyozni: „A támogatásoknak a vidék népességmegtartó erejéhez alkalmazkodó mezőgazdasági mintákat kellene ösztönözniük. Jelen pillanatban terület alapon működnek a mezőgazdasági támogatások, és a nagy földdel rendelkezők nagy támogatást kapnak, a kistermelők pedig keveset.”

Sallai Róbert Benedek szerint hiába hoz a Fidesz olyan szabályozást, ami lehetővé teszi, hogy a közbeszerzés kihagyásával a helyi termelők eredményesebben szerepeljenek a közétkeztetésben, megint nem feltétlenül a kistermelők fognak jól járni, hanem a nagy helyi birtokok tulajdonosai, akik politikai kapcsolataik révén könnyebben tudnak helyben értékesíteni.

„Az LMP azt szeretné, hogy a támogatások a foglalkoztatási szempontú kis- és középbirtokosokat erősítsék, amelyek helyben tudják tartani az embereket és megőrzik a munkahelyeket. A mezőgazdasági import, ami olcsó élelmiszereket hoz az országba, illetve a támogatási rendszer is ez ellen hat.„

Támogatás nélküli mezőgazdaság

Kérdésünkre, miszerint működhetne-e a mezőgazdaság támogatások nélkül, Sallai Róbert Benedek a következő választ adta: „Akkor működhetne, ha a társadalom meg akarná fizetni az élelmiszerek előállításának valós árát a boltokban. Viszont ezt egy ideje nem akarja megtenni, viszont nagy energiákat fordít arra, hogy ne legyen éhezés, illetve mindenki meg tudja venni a kenyeret és a tejet, ezért jelen pillanatban nem képzelhető el a mezőgazdaság támogatás nélkül, így jelen társadalmi szerkezet mellett mezőgazdasági támogatásra sajnos szükség van. Csak a támogatási rendszer rossz, hiszen az a sok földdel rendelkezőket segíti még több földhöz.”
Az LMP javaslataiból következhetne az is, hogy a könnyebben vizsgálható helyi élelmiszerekre támaszkodva kiszorulhatnának a bizonytalan eredetű, helyenként komolyabb vegyszeres kezelésnek alávetett import élelmiszerek.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását