2024. április 29. - Péter

Szalai Annamária kilenc élete

Az elektronikus hírközlésről szóló törvény módosítása értelmében a korábbi ORTT feladatait a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság látja el. Így kerülhetett a magyarországi média élére röpke kilenc évre Szalai Annamária.
2010. augusztus 18. szerda 18:04 - Telkes Árpád
Hosszan vezetnek

Szólásszabadság
Az Országos Rádió és Televízió Testület (a továbbiakban: ORTT, Testület) az 1996. évi I. törvény 40. §-ának (1) bekezdésében megfogalmazott felhatalmazás alapján, a szólásszabadság, a műsorszolgáltatás piacra lépésének elősegítése, a tájékoztatási monopóliumok lebontása, a műsorszolgáltatók függetlensége és a sajtószabadság alkotmányos elveinek érvényesülését felügyeli. (A megboldogult ORTT honlapjáról)
A hosszabb időre választott testületi elnökök intézménye nem ismeretlen Magyarországon. Az Állami Számvevőszék grémiumát például 12 évre választja meg az Országgyűlés. Persze érdemes tudni, hogy az ÁSZ-nak nincs különösebb beleszólása az ország gazdasági programjába, annak irányába. Igaz ugyan, hogy ők ellenőrzik az állami cégek gazdálkodását, de az elmúlt évek tapasztalatai alapján sok vizet nem zavart a számvevőszék.

Nem úgy a Nemzeti Bank illeve annak elnöke. A hat évre választott funkcionárius ha nem is egészében, de gyakorlatilag meghatározza hazánk monetáris politikáját. Azonban nem véletlen, hogy nem két évre választ a parlament jegybankelnököt. A demokrácia egyik garanciájának tekintették a rendszerváltás „tudatlanságának fátyla” mögött, ha nem pont parlamenti ciklusonként váltják egymást az elnökök az MNB élén.

Ezzel kicsit kicsúszik a kormány kezéből a monetáris politika irányítása, megjelennek a fékek és ellensúlyok. Persze nem szabad naivnak lenni. Emlékezhetünk, hogy első ciklusában Surányi György sem töltötte ki mind a hat évet, Bod Péter Ákos pedig az 1994-es választások után csupán hat hónapig húzta, így összesen három évet töltött az elnöki székben.

Pártatlan vezetés?

Az viszont egészen új, hogy egy médiahatóság élére kilenc évre választ a kormány funkcionáriust. Arról nem is beszélve, hogy kétharmad kéne Szalai Annamária leváltásához. Így aztán biztonságban érezheti magát az új elnök.

Már a médiaalkotmány is nagy port kavart, sokan, sokfelét cikkeztek a médiáról, amit a demokrácia letéteményesének tekint a társadalom jó része. A másik része viszont kontrollálni akarja. Úgy tűnik, mintha komolyan venné az Orbán-kabinet: kétharmad birtokában nem létezik velük szemben ellenzék. Vagy ha igen, azt nem kell feltétlenül meghallgatni.

Persze nem kell azonnal a legrosszabbra gondolni, lehet, hogy a Klub Rádió megtarthatja frenkvenciáját a korábban neki megítélt egy évig és csak később veszi át a helyét a Keresztény Rádió. Mindenesetre nagyon meghatározó lesz, mit tesz Szalai Annamária a rászakadt hatalommal és szabadsággal.

Az elektronikus média élére kilenc évre elnököt választani veszélyesnek tűnik. Az MNB-nél érthető, hogy az egyensúly érdekében hat évente cserélődnek a vezetők. A médiahatóság tekintetében viszont már nem teljesen. Azaz mégis, ha egy pártatlan ember kerül a média élére, akiről ország világ tudja, hogy csak és kizárólag a kiegyensúlyozottság lebeg a szeme előtt, megnyugodhatnánk. Ebben az esetben tényleg jó ötletnek tűnne egy hosszabb időre választott vezető.

Szalai Annamária
viszont nem független. A Fidesz frakciójában is helyet foglalt korábbi ciklusok alatt, az ORTT-be pedig a Fidesz delegálta. Reménykedjünk, már amennyiben van hozzá gyomrunk, hogy a Fidesz most elengedi Szalai Annamária kezét. A kétségek tornyosulnak.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását