2024. április 29. - Péter

Az arany nanorészecskéi segítenek!

Kísérleti komputeres tomográfot (CT) és arany nanorészecskéket alkalmazva amerikai orvosok olyan képalkotó eljárást fejlesztettek ki, amellyel azonosíthatók az érfal veszélyes, megrepedésre hajlamos lerakódásai.
2010. augusztus 17. kedd 20:59 - HírExtra
A kutatásról szóló tanulmány a Radiology című szakfolyóirat szeptemberi számában lát napvilágot.

Az érelmeszesedés folytán az ütőerek falában kialakuló, zsírt és koleszterint tartalmazó lerakódások, úgynevezett ateroszklerotikus plakkok megrepedése okozza a szívrohamok 70 százalékát.

A New York-i Mount Sinai Orvosegyetem közleménye szerint az arany nanorészecskék azokon az immunsejtekkel "telezsúfolt" plakkokon telepedtek meg, amelyek egy korábbi vizsgálat tanúsága szerint a leginkább hajlamosak megrepedni és szívrohamot okozni.

A Philips által előállított multikolor CT képes kimutatni, amint az arany nanorészecskék a veszélyes plakkok felé veszik az irányt.

"A multicolor CT és a nanorészecskék alkalmazása forradalmasítja a szívgyógyászatban alkalmazott képalkotó eljárásokat" - hangsúlyozta közleményében Zahi Fayad radiológus.

Zahi Fayad kutatócsoportjával olyan eljárást dolgozott ki, amelynek révén az arany nanorészecskéket az úgynevezett jó koleszterinhez, a HDL, azaz a nagy sűrűségű lipoprotein-molekulákhoz kapcsolták. A HDL "távolítja el" a rossz koleszterint, vagyis az alacsony sűrűségű lipoprotein-molekulákat (LDL).

A kutatócsoport egérkísérletei során átlagosan tíz hónapon át tartotta "nyugati étrenden", zsírban és koleszterinben gazdag diétán a rágcsálókat. Az "érelmeszesedéses" egerek CT-vizsgálata a továbbiakban kimutatta, hogy a HDL-molekulákhoz kapcsolt arany nanorészecskék azokon a plakkokon telepedtek meg, amelyek "tömve voltak" az immunrendszer bizonyos sejtfajtájával, a makrofágokkal (falósejtekkel).

Mind a HDL, mind a falósejtek segítenek megtisztítani a vért az LDL-gömböcskéktől. A makrofágok, miközben igyekeznek "felfalni" ezeket a golyócskákat, "agyonzabálják" magukat és az érfalban ragadnak, mivel túl "kövérek" ahhoz, hogy terhükkel együtt kijussanak.

A "túltáplált" falósejtek által képzett lerakódások megkeményednek, ezek a plakkok okozzák a leggyakrabban az érelzáródást. Amikor a plakkok instabilak, leszakadhatnak, a véráramba kerülhetnek és "vándorlásuk" során valahol elzárhatják az eret, szívinfarktust vagy agyi érkatasztrófát (stroke) okozva.

A "szabvány" CT-készülékek ugyan kimutatják az érelzáródást, a lerakódásokat, ám nem képesek beazonosítani az instabil plakkokat, amikor sebészeti beavatkozásra lenne szükség vagy az érfalak tágítására alkalmazott angioplasztikára.

A kutatócsoport reményei szerint a módszer a későbbiekben alkalmazást nyer a szívgyógyászatban, de az új képalkotó eljárás meghonosodhat az onkológiában, a vese- és emésztőrendszeri betegségek diagnosztikájában is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását