2024. május 4. - Mónika, Flórián

Sziget: Egy belga az EU Trió Slam nyertese

Az öt-öt legjobb belga, spanyol és magyar slammer mérkőzött meg vasárnap délután a Sziget fesztiválon EU Trió Slam költészeti fesztivál keretében az Octopus Összműészeti Helyszínen. A nyertes egy belga fiú lett, Ami Terrien Francois Lament.
2010. augusztus 15. vasárnap 22:01 - HírExtra
A Liege-ből érkező slammer az MTI-nek elmondta: most először jár Magyarországon, de nagyon megkedvelte az országot és a fesztivál "atmoszféráját". Leszögezte: mivel a verseny főnyereménye egy hetijegy a jövő évi Szigetre, mindenképpen újra eljön. "Engem a költészet érdekel elsősorban, és csak másodsorban a hiphop" - mondta, hozzátéve, hogy három éve kezdett a slam poetryvel foglalkozni.

Balázs Eszter programszervező tájékoztatása szerint két hónapja írták ki a versenyt az Európai Unió elnökségét 2010 elejétől 2011 közepéig ellátó három ország művészei számára. A vasárnapi döntőn mikrofonhoz álló öt-öt belga és spanyol slammert ajánlások alapján választották ki, a hazai mezőnybe viszont bárki jelentkezhetett, s egy selejtezőn döntötték el, ki legyen az a tizenöt magyar slammer, aki szombaton megmérkőzhetett a döntőbe jutásért.

"Egyelőre többen érkeznek a hiphop és a rap felől, mint a hagyományos értelemben vett költészetből" - vélekedett a hazai slam poetryről Balázs Eszter, ám szerinte ez hamarosan változni fog. "Érezhető az érdeklődés, a kíváncsiság az írók, költők részéről is, amit jól mutat, hogy indult a versenyen Karafiáth Orsolya és Peer Krisztián is, a közönség soraiban pedig ott ült Háy János és Garaczi László is".

Mint arra Balázs Eszter rámutatott, a slam poetry jellegéből fakadóan sokkal közéletibb tud lenni klasszikus értelemben vett irodalomnál. "A slam a hiphop és a költészet között van valahol. Lényegi eleme a társadalmi mondanivaló, hiszen csak akkor tud érdekes lenni egy-egy este, ha olyan témák kerülnek elő, ami az embereket is érdekli. Így az elvont kérdések vagy magánérzelmi szálak megmaradnak a költészetnek."

A művészeknek egyetlen szabályt kell betartani: szemben a rappel vagy freestyle-lal itt nem szeghetik át a ritmus kedvéért a magyar nyelv szabályait. A verseny egyébként főleg a közösségi élményről szól, és a nem nyereményekről, noha ezekből sincs hiány - szögezte le a szervező.
A verseny második helyezettje egy pécsi slammer lett. Áldozó Krisztián elmondta, hogy régóta publikál különféle irodalmi folyóiratokban, főleg kötött ritmusú szövegeket, például szonetteket.

Szerinte a slam poetry nemcsak a társadalmi problémákra tud reflektálni, de segíthet eljuttatni a költészetet a fiatalokhoz.

"Ez egy sokkal fiatalosabb forma, és ahhoz, hogy több embert érdekeljen a vers, szükség van az ilyen csatornaváltásokra" - tette hozzá.

A versenyen "hivatásos" költőként szerepelt Karafiáth Orsolya is, aki az MTI-nek elmondta, noha ez a harmadik slammelése, még mindig nagyon izgul a színpadra lépés előtt.

"Nem vagyok gyorsan reagáló típus, én egy picit mindig meghalok, mire megszületik a szöveg. Tehát egyáltalán nem érzem magam könnyednek, viszont nagyon tetszik az a játéktér, amit ez a műfaj kínál. Felvehetek ruhákat, parókákat anélkül, hogy hülyének néznének" - jegyezte meg.

Bárdos Deák Ágnes, aki a vasárnapi döntőbe is továbbjutott, elárulta, hogy noha már harminc éve a színpadon van, "rettegett" a fellépés előtt.

"Engem a közönség érdekel. Mivel a közönség nemzetközi, ezért egy magyar folkritmust, amolyan csujogatót választottam alapnak, hogy megmutassam a magyar nyelv érdekes ritmusát" - mondta az énekesnő, aki szerint a magyar nyelv a rappelésre kevéssé alkalmas sajátos hangsúlyozása miatt.

A magyar mezőny legfiatalabb indulója a tizenhét éves Szabó Márton szerint a slam poetry lényege a közönség és az előadó kapcsolata.

"Az idén áprilisban mentem el először egy ilyen estre. Én a hiphopon keresztül ismertem meg a műfajt, de szeretnék inkább a költészet felé menni" - mondta, hozzátéve: az is tetszik neki a műfajban, hogy hozzá lehet szólni a közéleti kérdésekhez akár keményebb hangvételben is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását