2024. május 5. - Györgyi

Sziget: Új lemezzel jön az Iron Maiden

Éppen két nappal tizenötödik stúdiólemezének megjelenése előtt, szombaton látogat el a Szigetre az Iron Maiden, a világ egyik legrégebbi és talán legismertebb heavy metal zenekara.
2010. augusztus 13. péntek 13:44 - HírExtra
A rocktörténelem kelet-londoni nehézfiúi eddigi kilenc magyarországi fellépésük közül utoljára szintén a Hajógyári-szigeten vendégeskedtek, a 2008-as fesztivál "nulladik" napján. Első eljövetelük még 1984-re nyúlik vissza, amikor a néhai Budapest Sportcsarnok parkolójában zúztak csaknem 50 ezer rajongójuk előtt a Powerslave-turné keretében. Azóta kétszer játszottak az MTK-pályán és a Kisstadionban, továbbá egyszer a Petőfi Csarnokban, az E-Klubban és a debreceni Főnix Csarnokban is.

Ami az augusztus 16-án boltokba kerülő The Final Frontier albumot illeti, ez lesz az együttes leghosszabb - több mint 76 perces - és legnagyobb - négyéves - szünet után kiadott lemeze, melynek sokrétűségét mutatja, hogy a tíz dal közül négy is meghaladja a nyolc percet, sőt, a záró szám csaknem 11 percig tart.

A XVIII. századi kínzóeszközről elnevezett együttest 1975 karácsonyán alapította meg Steve Harris basszusgitáros, aki az első három évben - amikor a csapat még nem rögzített egyetlen felvételt sem - elégedetlenségében többször is "kitakarított" maga körül.

Mire 1982-ben kialakult a klasszikus felállás, a vasfegyelmet tartó főnök összesen 13 embert vett fel, majd rúgott ki a különböző posztokon. Az áttörést az 1980-as év hozta meg, amikor az EMI szerződtette a zenekart, és hamarosan már az először maszk nélkül koncertező - májusban szintén Budapesten járt - Kiss, illetve a Judas Priest előtt fűtötték a hangulatot. A kiadó jó érzékkel fogta meg a brit heavy metal új hullámának "zászlóshajóját". Az évtized elején szárba szökött zenei vonulat végleg leszámolt a korábbi hard rock-alapítók (Deep Purple, Black Sabbath, Led Zeppelin) blues-orientált megoldásaival, ehelyett átvette az akkoriban kihunyó punkmozgalom sodró lendületét és erőszakos hangzását. A szigetországból indult bandák közül az IM mellett a Def Leppard, a Saxon, a Venom és főképp a Motörhead viselte magán a minden addiginál szabadosabb stílus jegyeit.

A Maiden 1982 és 1986 között ért fel a csúcsra, amikor gyakorlatilag folyamatosan úton volt a The Number of the Beast, a Piece of Mind és a Powerslave albumturnék okán. A válogatott vívóként is helytállt énekes, Bruce Dickinson érkezése vezette be a példátlan diadalmenetet: a Beast első helyen nyitott a brit lemezlistán, az 1984-ben kezdődött World Slavery Tour pedig elképesztő adatokat hozott. A 13 hónap során 193 koncertet adtak, három és fél millió rajongó látta őket élőben, a kaliforniai Long Beach-en egymás után négy teltházas fellépésük volt összesen 54 ezer ember előtt, míg a Rock in Rio fesztiválon csaknem 300 ezren tomboltak Dave Murray és Adrian Smith riffjeire.

A sikersorozatnak az ezt követő, kísérletezőbb korszakkal és a tagok szólópróbálkozásaival sem szakadt vége, így a rajongók valóságos földindulásként élték meg, hogy Dickinson 1993-ban elhagyta a zenekart. Frontember nélkül maradt társai több száz énekest hallgattak meg, mígnem Blaze Baileyre esett a választásuk, akivel két - nem sok vizet zavart - lemezt jelentettek meg. A válságkorszak természetesen a közben négy szólólemezzel előrukkolt Dickinson visszatérésével fejeződött be 1999-ben. Azóta az IM töretlen népszerűséggel alkot és turnézik egy átalakított Boeing 757-essel, mely az egész csapatot és 12 tonnányi felszerelést szállít városról városra, és amelyet a hivatásos pilótaként is tevékenykedő énekes szokott vezetni.

A 35 éves zenekar talán legemblematikusabb figurája a hetedik "tagnak" számító, Eddie nevű rémalak. A zombiszerű teremtmény rendre feltűnik a színpadon például fáraóként, XIX. századi brit katonaként, múmiaként vagy kényszerzubbonyos, 4-5 méter magas őrültként. Emellett szerepel valamennyi lemezborítón, amelyek hagyományosan valamiféle horrorisztikus rajzból állnak - maga az együttes sosem jelenik meg rajtuk -, továbbá Steve Harris karjára tetoválva, valamint videojátékokban is. Az új album címadó számának (ugyancsak grafikus) videoklipjében Eddie egy űrhajós szörnyet "alakít", aki némi kergetőzés végén megöli humanoid vetélytársát és egy bolygót is felrobbant.

A Maiden 24. lett a VH1 csatorna top 100-as hard rock örökrangsorában, az MTV a világ negyedik legnagyobb heavy metal bandájává választotta, 2005-ben pedig beiktatták a hollywoodi RockWalk halhatatlanjai közé. Rádiós és televíziós adásdömping nélkül is több mint 100 millió eladott lemeznél és legalább kétezer koncertnél tartanak.

Dickinsonék egyébként egy magyar tribute zenekarral is büszkélkedhetnek: az Iron Maidnem 1996 óta koncertezik kizárólag a londoni legendák repertoárja alapján. A csapatban hatodik tagként található egy billentyűs, mivel - bár ezt kevesen tudják - 1986 óta egy szintetizátoros is játszik a Maiden-koncerteken, a díszletek alatt elbújva. A "titkos" zenész egyben Steve Harris hangszerésze is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását