2024. május 17. - Paszkál

Taroltak a magyarok az úszó EB-n!

Taroltak a magyarok a csütörtöki margitszigeti úszó Európa-bajnokságon. Hosszú Katinka és Verrasztó Evelyn 200 méter vegyesen, míg Gyurta Dániel 200 méter mellen ért el dobogós helyezést. A 2x400 méteres női gyorsváltóban a magyarok aranyérmet szereztek.
2010. augusztus 12. csütörtök 17:29 - HírExtra
Hosszú Katinka és Verrasztó Evelyn dobogós lett

A hétfőn, 400 m vegyesen ezüstérmes Hosszú 2:10.09 perces új Európa-bajnoki csúccsal csapott a célba, míg honfitársa mindössze egyetlen századdal maradt el tőle.
A harmadik helyen a brit Hannah Miley végzett 2:10.89-cel.

Az első 50 m után Hosszú második, Verrasztó a harmadik volt a francia Camille Muffat mögött. Féltávnál a két magyar helyet cserélt, de még mindig a francia állt az élen, és így volt ez a mellúszást követően is. Az utolsó 50-en Muffat elfáradt, Hosszú és Verrasztó azonban nem, és a közönség üdvrivalgása közepette ők ketten jöttek be az élen - csak a benyúlás döntött közöttük.
200 m női vegyes, Európa-bajnok:

HOSSZÚ KATINKA (Magyarország) 2:10.09 p

2. VERRASZTÓ EVELYN (Magyarország) 2:10.10

3. Hannah Miley (Nagy-Britannia) 2:10.89

Hosszú és Verrasztó nyilatkozott

"El sem tudom mondani, mennyire boldog vagyok. A 400 m vegyes után, amit nem sikerült megnyernem, hallottam egy-két rosszindulatú megjegyzést, például, hogy +dresszúszó+ vagyok, tavaly az egésztestes ruhában tudtam nyerni, idén meg már nem. Most bebizonyítottam, hogy ez nem így van - nyilatkozott Hosszú. - Ezt a versenyt a mellúszásommal nyertem meg, mert bár időben nem voltam sokkal jobb, mint tegnap, de a mai technikámmal sokkal több maradt bennem a végére. Délelőtt Bodor Ricsi és Cseh Laci segített +összerakni+ a mellúszásomat, ezért nagyon hálás vagyok nekik. Időben 2:10 alatt akartam végezni, de nem lehetek elégedetlen, hiszen győztem."

"Jó versenyt csináltunk, de én személy szerint lehettem volna egy kicsit gyorsabb is, mondjuk egy századdal - kezdte értékelését Verrasztó Evelyn. - Nem tudom, más mit érezne a helyemben, én azért egy kicsit csalódott vagyok. Ha viszont már valaki megvert, annak örülök, hogy ez Katka volt. Előzetesen 2:09-es időt szerettem volna úszni. A közönség fantasztikus volt, sokat segített nekünk az utolsó hosszon."

Gyurta Dániel is aranyérmet szerzett!

Gyurta 2:08.95 perces új Eb-csúccsal győzött. Ez volt a magyarok harmadik aranyérme az idei kontinensviadalon.

Gyurta esélyeshez méltóan versenyzett, az első 50 m után ugyan még csak a második volt, ám a folytatásban erős tempót diktált is magabiztosan diadalmaskodott.

A finálé másik magyar résztvevője, Molnár Ákos 2:12.76-tal nyolcadik lett.

200 m férfi mell, Európa-bajnok:

GYURTA DÁNIEL (Magyarország) 2:08.95 p
2. Alexander Dale Oen (Norvégia) 2:09.68
3. Hugues Duboscq (Franciaország) 2:11.03
...8. MOLNÁR ÁKOS (Magyarország) 2:12.76

Gyurta és edzője mesélt a versenyről

"Már magam is elgondolkodtam azon, hogy előbb nyertem világbajnokságot, mint Európa-bajnokságot, most azon vagyunk, hogy a hármas összejöjjön az olimpiával - mondta Gyurta Dániel. - Nagyon boldog vagyok, fantasztikus volt a közönség, végig hallottam a biztatást, nagyon felemelő érzés így úszni. A részidőket tekintve szinte minden úgy történt a futam során, ahogy edzőmmel elterveztük. Az egész Eb-ről azt mondhatom, a testvérem, Gergő eredményeit is belevéve minden szépen alakult."

Széles Sándor, Gyurta Dániel edzője:


"Tudtuk, hogy 2:09 alatti idővel biztosan lehet nyerni. Ez össze is jött. Dani erősebb lett, ugyanazzal az erőbedobással gyorsabban halad, mint korábban. Nagy könnyebbség, hogy az első 100 után nem kell másfél másodperces hátrányt ledolgoznia. A világbajnoki győzelem után most már van Európa-bajnoki arany is, és fogalmazzunk úgy, hogy Londonban, a 2012-es olimpián sem esélytelen, de a sikerhez minden feltételnek meg kell lennie, és úgy kell hozzáállnia a sportvezetésnek is..."

Aranyérmes lett a 4x200-as női gyorsváltó


A második helyen a francia staféta végzett 2 tized másodperc hátránnyal, a harmadikak pedig a britek lettek.

Ez volt a hazai csapat harmadik aranya ezen a versenynapon, összességében pedig négy elsőségnél tartanak a magyarok.

Mutina remekül kezdett, és első helyen váltotta Darát, aki a végére kicsit elfáradt, így aztán Hosszú - aki nap folyamán 200 m vegyesen már nyert egy aranyérmet - a második helyről vágott neki a maga távjának. Fantasztikus úszása révén visszavette az elsőséget a magyar váltó, és jött Verrasztó, aki hihetetlen izgalmak közepette csapott célba 2 tizedes előnnyel.

A magyar gyorsváltó - ugyanebben az összeállításban - hétfőn 4x100-on a negyedik volt.

4x200 m női gyorsváltó, Európa-bajnok:

MAGYARORSZÁG (MUTINA ÁGNES, DARA ESZTER, HOSSZÚ KATINKA, VERRASZTÓ EVELYN) 7:52.49 p
2. Franciaország 7:52.69
3. Nagy-Britannia 7:55.29

A női "aranycsapat " nyilatkozott

Mutina:

"Erre a távra, a 200 m gyorsra készültem, és úgy érzem, jól sikerült a rám bízott első 200 méter."

Dara:

"nekem kicsit hosszú a 200 méter gyors, mert rövidebb távon versenyzek. Kicsit elfáradtam a végére, de nagyon boldog vagyok, hogy az aranyérmes csapat tagja lehettem."

Hosszú:

"A szurkolótábor fantasztikus volt, e nélkül nem sikerült volna két aranyérmet szereznem ma. Fantasztikus volt a csapatunk!"

Verrasztó:


"Szerencsére sikerült az ezüstérmem után gyorsan egy aranyat is begyűjtenem. Köszönöm a lányoknak és a közönségnek!"

Dara Eszter a döntős

A 100 méteres női pillangó elődöntőjében Dara Eszter 58.99 másodperccel a nyolcadik időt produkálta, így még éppen becsusszant a pénteki fináléba.

Kozma és Takács nerm jutottak be a legjobb nyolc közé

Nincs viszont magyar a legjobb nyolc között 100 m férfi gyorson, miután Kozma Dominik (49.25 mp) a 10., Takács Krisztián (49.69) pedig a 15. lett az elődöntőben.
Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

gizimama
2010. augusztus 13. 11:05
gratulálok!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását