2024. május 4. - Mónika, Flórián

Ha baj van, segítenek

A balatonőszödi kormányüdülő magyar és lengyel árvízkárosult gyerekektől hangos, akiket a Magyar Színház színészei szórakoztattak. Szerkesztőségünk a helyszínen járt.
2010. augusztus 10. kedd 07:43 - Győry S. József
Balatonőszöd. A volt kormányüdülőre a Fidesz kormány nem tart igényt, így a jelenleg közel kiváló állapotban lévő, minden igényt kielégítő hatalmas, több mint 16 hektáros terület teljesen elnéptelenedhet. Ám ez még várat magára: közel egy hétig az unalmas csendet gyerekzsivaj töri meg, hiszen közel százötven árvízkárosult magyar és lengyel gyereknek kínál önfeledt szórakozást -búfelejtést - a BÁZIS Gyermek és Ifjúsági Szervezet a kormány felkérésére. De ne feledkezzünk meg a Magyar Színház lelkes, önzetlen társulatáról sem, akik a vasárnapi látogatásunk alkalmával a csemetéket szórakoztatták.

Íjászkodj Őze Áronnal!


Őze Áron, a Magyar Színház igazgatója a HírExtrának adott korábbi nyilatkozatában elmondta, hogy a Sweet Charity 28-i előadásának teljes bevételét az árvízkárosultak megsegítésére fordítják, a Magyar Vöröskereszt segítségével. A társulat túltett az ígéretén: Őze Áron az íjászkodás rejtelmeibe vezette be a kicsiket. Az ifjú Robin Hoodok egy őseink által is igen kedvelt íjfajtával, az úgynevezett - gyerek - reflex íjjal gyakorolhatták a célba lövést, míg a nagyobbak felnőtt íjjal lőhettek a céltáblára.

Minden gyerek öt nyílvesszőt lőhetett ki, repetára azonban sokan jelentkeztek. Az egyik nyílvessző sajnos elveszett, jelen sorok írója is bekapcsolódott a „hajszába”, a keresett kellék azonban nem került elő.

Őszödi "böszmeségek"
Elnevezése: valószínűleg az Ősz személynévből származtatható. Várkonyi Imre: Somogy megye helységneveinek rendszere című munkájában valószínűsíti, hogy az ősz melléknévből származik, melyből -d képző hozzáadásával személynév alakult. A Balaton- előtagot 1914-ben kapta a község, a tó mellékére utalva.Első írásos említése Euschud formában egy 1082-ből szármató oklevélből ismert. Egy későbbi, 1229-es oklevélben Euseed névváltozatban szerepelt. A középkor során a székesfehérvári káptalan birtokolta, templomos hely volt. A török korban sem néptelenedett el. Az 1563-as török adóösszeírásban 6 házzal szerepelt. Magyar fennhatósága; a tihanyi vár volt. A 16. században, feltehetően, két felé adózott. 1807-ben a piaristáké volt a település, de már rendelkezett református templommal is. 2006-ban Gyurcsány Ferenc miniszterelnök itt mondta el a később kiszivárgott, majd hatalmas botrányt kiváltó őszödi beszédét.
Egy nyeregben a Sándorokkal


Tóth Sándor és Szűcs Sándor vasparipák nyergében tett néhány kört a szépszámú, bátor jelentkezővel. A gyerekek nagyon élvezték a Harley Davidson motorok tempóját, az általános vélekedésnek egy tizenkét év körüli kisfiú adott hiteles hangot: „meg tudnám szokni a gyorsaságát és a hangját is.”

„Az nem egy nő, hanem egy ló!”

Sipos Imre marketingigazgató Áron fia segítségével egy igazi, hús-vér, Römi névre hallgató paripát állított a gyerekek szolgálatába. Az első lovas egy öt év körüli kislány volt, nem tagadva, hogy bátrabb, mint nagyobb társai. A gyerekek a lovat szőrén ülték meg. Többen tudakolták, hogy fáj-e a lónak az, ha a sörényébe kapaszkodik a lovas: megkönnyebbülten nyugtázták, hogy nem okoznak fájdalmat Röminek. A kezdeti meglepetés bizonyítására álljon itt egy abszurd, ám hiteles jelenet.

Balatonőszödi kormányüdülő. Egy hattagú gyerekcsapat tart a lovaglásnak teret adó helyszín felé. Vakítóan ragyog a nap, ám enyhén fúj a szél. A szúnyogsereg hatalmas offenzívába kezdett. A csapatból egy tíz év körüli kisfiú egy öt év körüli kislánnyal beszélget.


F
: Hol van ez az íjászkodás?
L: Nekem ló kell! (ellentmondást nem tűrően.)
F: Az ott? Az nem egy ló, hanem egy nő! (megrökönyödve)
L: De az egy ló és nem egy nő!
(Közelebb érve)
L: Ja! Az tényleg egy ló!
(Függöny le)


Alakítsd át Soltész Bözsét!

Főként kislányokat szórakoztatott a Ruttkay Laura - Soltész Bözse - Gémes Antos trió. A gyerekek befestették a tenyerüket, amit a játéknak helyt adó, bódét körbeölelő fehér papírra nyomtak. Soltész Bözsét az érdeklődők átalakíthatták ecset, festék és némi fantázia segítségével, ugyanis a művésznő középen kivágott egy papírt, arcát átdugva a lyukon; akadt jelentkező bőven.

A színésznő az eleinte vonakodó gyerekekkel közölte, hogy akár boszorkánynak is kifesthetik, nem fog megsértődni. A jelentkezők természetesen szabadon papírra vethették mindazt, ami a fantáziájukat foglalkoztatta, ám egy verseny keretében - aminek a témája a természet volt - mesecédét nyerhetett a győztes.

Egy hullámhosszon a főügyelővel

Bereczki Sándor „Leguán” névre hallgató vitorlása igazi elhagyhatatlan attrakció volt, hiszen a Balaton mellé vitorlás is dukál. Minden gyerek élvezte a Leguán kapitányának kalauzolását, a vitorlásút biztosan örök élmény marad számukra.

A Salgótarjánból érkezett magyar gyereknek és a lengyel srácoknak is - akiknek az iskoláját mosta el a kérlelhetetlen árvíz - hatalmas élmény volt eddig is az üdülés, de ne felejtsük el, a nagyja még hátravan. Talán lesz is hova hazamenniük.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását