2024. május 5. - Györgyi
Újabb siker érte a tokaji borvidéket. A Moonvalley Wines 2008-as késői szüretelésű, dűlőszelektált sárgamuskotálya aranyérmet nyert a neves Muscats du Monde versenyen, sőt a Top 10 borok közé is bekerült. Berecz Stéphanie főborásszal beszélgettünk.
2010. augusztus 10. kedd 17:49 - Telkes Árpád
Mi lehet a siker oka? Valamiféle technológiai újítás, vagy az évjárat maga?

Több dolog is fontos szerepet játszik ebben a sikerben. Egyrészt maga a Nyulászó dűlő kiemelkedő jelentőségű. Birtokunk rendkívül diverzifikált és látjuk, hogy ezen a területen a sárgamuskotály fajta nagyon jól érzi magát és különleges termést ad. Természetesen ebben nagy szerepe van a szőlészünknek, Hornyák Lászlónak is, aki minden tőkét ismer, érzi, ismeri a szőlőnövény minden rezdülését és ennek megfelelően műveli.

Ezen kívül meggyőződésem, hogy a szüreti időpont kiválasztásának is különleges szerepe van. A türelem ilyenkor nagyon fontos. Már sokszor volt szó szüretről, többen mondták, hogy itt lenne az ideje, de mi türelemmel vártunk, kóstolgattuk a szemeket. Ennek köszönhetően is sikerült elkapni a legmegfelelőbb pillanatot.

A harmadik legfontosabb tényező a Moonvalley Wines Tokaj pincészet technológiai háttere. Fontos, hogy kiváló a présünk. Kis acéltartályaink és hordóink vannak így szinte minden egyes parcella termését külön tudjuk kezelni. Itt említeném még meg a nagyfokú szelekciót is, ami már a szőlőben elkezdődik és az egész szüreti folyamatunkat végigkíséri. A kiváló dűlő, a modern technológia háttér, az együttműködés a vincellérrel és az emberi gondoskodás – mindezek együttesen segítettek a siker elérésében.




A 2008-as és 2009-es évek milyenek voltak?

Botrytis (nemesrothadás)
A nagyobb cukortartalmú (17-18 fok fölött) bogyókon szürkepenész hatására a héjszövet megbarnul, és rajta szürke penészgyep fejlõdik ki. Ha az idõjárás száraz és meleg, a rothadó bogyó víztartalmát fokozatosan elveszti, majd ráncolódik és töpped. E folyamat eredménye a nagy cukortartalmú, jellegzetes ízû aszúszem.
Természetesen az évjáratnak is fontos szerepe van. Kihatással van az egész éves szőlészeti és borászati munkára egyaránt. 2008-ban gazdag botrytiszes termés volt ezzel szemben 2009 már sokkal nehezebb évjárat.

Ennek ellenére tavaly kitűnő száraz muskotályt készítettünk, melyet a napokban palackoztunk. Meggyőződésünk, hogy a Nyulászó dűlő tökéletes termőhelye a sárgamuskotálynak, amely nemcsak édes bornak kiváló, hanem száraznak is, és mint világfajta - mind a szakma, mind pedig a fogyasztók számára Tokaj-hegyaljáról egy érdekességet jelenthet.

Az idei sok eső mennyire befolyásolja a szőlőtermést?

Lekopogom – de egyelőre jó termést várunk. Igaz a szőlészeti munkánkat nagyon megnehezítette ez a sok eső, és most már ebben a vegetációs időszakban sok napsütésre van szükség. Mostantól jó időt várunk, így reménykedem benne, hogy idén jó termésünk lesz, és izgalmas borokat tudunk felmutatni. A türelem, ill. a jó időzítés ebben az évben is nagyon fontos lesz, meg kell várnunk a megfelelő pillanatot a szüretre.



A tokaji egy olyan név amit nyugaton is el tudunk adni, de külföldi viszonylatban a vörösboraink nem a legjobbak. Hogy látja a magyar borok jelenlegi helyzetét és jövőjét?

Tokaj esetében látnunk kell, hogy nem csak édes borban jó. Nemrég voltam egy kóstolón ahol nagyon magas rangú burgundiai borokat is ízlelhettünk, de ezek mellett is megállták a helyüket a tokaji szárazborok. Ezt még nem használtuk ki nemzetközi szinten, sőt szerintem még nem is tudjuk igazából, milyen aranybánya van a kezünkben. Ha türelemmel és odafigyeléssel megismerjük a dűlőket, akkor rájöhetünk, mekkora potenciál van még a tokaji borvidékben, így még nagyobb eredményeket tudunk elérni nemzetközileg is.

Úgy gondolom, hogy a vörösborok tekintetében is még sok a tennivaló. Több termelő is elindult egy jó úton, ami segíthet ezen. Nem az a legfontosabb, hogy a külföldi borokra hasonlító vörösbort termeljünk, hanem, hogy megfogjuk a magyar borvidékek egyediséget.




Most már a szlovák borászok is használhatják a tokaj márkanevet. Befolyásolhatja-e ez a tény a tokaji borok megítélését?

Berecz Stéphanie
Berecz Stéphanie Franciaországban született és Bordeaux-ban végezte tanulmányait olyan nagyhírű professzoroknál, mint Denis Dubourdieu vagy Pascal Ribereau-Gayon. 16 éve él és dolgozik Magyarországon, beleszeretett a kivételes és a világon is egyedi tokaji borvidékbe, ma már hegyaljainak vallja magát. Stéphanie 2006 óta a Moonvalley Wines Tokaj borásza.

A Tokaj-hegyaljai Év bortermelője díjat 2010-ben Berecz Stéphanie, a Moonvalley Wines Tokaj borásza kapta. Először kapta meg ezt az elismerést hölgy.
A legnagyobb probléma, hogy a leírt szabályok eltérnek, például az előkészítés és különböző eljárások tekintetében. Úgy gondolom, veszélyes lehet ránk nézve, hogy az ellenőrzési folyamat is különbözik.

Miért Magyarországot válaszotta? Miért itt telepedett le?

Még 1994-ben lehetőségem nyílt három hónapot eltölteni Magyarországon egy szakmai study-tour keretében. Ha akkor visszamegyek Franciaországba, az önéletrajzomban ez a gyakorlat előnyt jelentett volna. De időközben beleszerettem a tokaji borvidékbe, melynek lehetőségei, véleményem szerint, határtalanok. Kiváló emberekkel találkoztam, és jó csapat alakult ki, akikkel minőségi és kreatív munkát tudok folytatni.

És talán a legerősebb motiváció, hogy itt találkoztam férjemmel is, családot alapítottunk, és ahogy mondani szoktam: “meggyökeresedtem”.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását