2024. május 18. - Erik, Alexandra

Már Tokajon is összeveszünk a Szlovákokkal

Az eredetvédett borok közösségi nyilvántartásában olyan jogszabály alapján tartják nyilván a Tokaj elnevezés használatát Szlovákia számára, amelyet az ország 2009-ben hatályon kívül helyezett - hívta fel a figyelmet keddi nyilatkozatában Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti (EP-) delegációjának vezetője.
2010. június 1. kedd 15:11 - HírExtra
A politikus kéri, hogy a brüsszeli bizottság törölje a hibás jogalapon nyugvó bejegyzést. Azt a jogsértő bejegyzést már törölték az uniós nyilvántartásból, amely az oltalmazott földrajzi jelzések (OFJ) kategóriájában szerepeltette a Tokaj elnevezésre vonatkozó szlovák kérelmet.

"Ezúton egy másik, korábban már észrevételezett, de egyelőre nem orvosolt jogsértésre hívom fel a figyelmet. A sérelmezett szlovákiai Tokaj bejegyzést a Bizottság az oltalom alatt álló eredetjelzések (OEM) kategóriában továbbra is szerepelteti. Ez azonban törvénytelen. Az Európai Bizottságnak a 2009. június 30-án elfogadott szlovák jogszabályban szereplő Tokajska Vinohradnícka oblast elnevezést kellett volna regisztrálnia. A Bizottság azonban figyelmen kívül hagyta ezt a jogszabályváltozást, és a korábbi, 2005-ös jogszabályban szereplő elnevezést (Vinohradnícka oblast Tokaj) vette át. A szlovák kormány, észlelve a jogalap hiányát, 2010 áprilisában ismét módosította a bortörvényét, és visszaállította a hazai szabályozásban is a Vinohradnícka oblast Tokaj elnevezést, ezzel megpróbált utólagosan jogalapot kreálni a közösségi bejegyzéséhez" - állapította meg Tabajdi Csaba.

Sérelmezve mind az Európai Bizottság, mind a szlovák fél eljárását, az EP-képviselő úgy vélekedett: az E-Bacchus adatbázisban szereplő, Szlovákia részére bejegyzett "Vinohradnícka oblast Tokaj" elnevezést jogalap hiányában érvénytelennek kell tekinteni, és azt az adatbázisból törölni kell.

"Szlovákia ezt követően természetesen kérvényezheti a hatályos bortörvénye alapján a Tokaji borvidék Szlovákiához tartozó részére vonatkozó "Vinohradnícka oblast Tokaj" elnevezés bejegyzését. Ezt azonban a közösségi borrendtartás által kialakított új eljárásban kell megtennie. Ez más tagállamok, így Magyarország számára lehetőséget ad, hogy az eljárás során kifogásaikat, tiltakozásukat jelezzék" - fejtette ki a magyar szocialista delegáció vezetője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását