2024. május 18. - Erik, Alexandra

Rohadt jók a magyar borok

Hét Champion díjat, 106 arany- és 107 ezüstérmet ítélt oda a nemzetközi zsűri a vasárnap véget ért 11. VinAgora Nemzetközi Borversenyen. A magyar borok - 407 borminta - jelentős sikereket értek el: 6 Champion díjat, 83 aranyérmet és 84 ezüstérmet nyertek.
2010. június 21. hétfő 22:39 - HírExtra
A Visegrádon megrendezett versenyre 552 borminta érkezett Magyarországgal együtt 21 országból: Európából, Dél-Amerikából, Új-Zélandról és az Egyesült Államokból. A nemzetközi borversenyek legmagasabb elismerésére, a Champion díjra - amelyet az aranyérmet nyert borok versenyeztetésével ítélnek oda - a zsűri hat bort és egy pezsgőt tartott érdemesnek. A hét díjazottból öt magyar bor, és egy magyar pezsgő.

Champion díjat nyert fehér édes borok kategóriában a Béla Borászati Kft. Imrehegyi Nektár Késői szüretelésű bora, botrytizált borok kategóriában a Tokaji Aszúeszencia Prémium Selection 1993 (Tokaj Kereskedőház Zrt.), késői szüretelésű borok kategóriában a Sous l'Escalier Petit Arvine du Valais 2008 (Domaine du Mont d'Or SA-Sion, Svájc), a rosé borok kategóriában a Gál Szigetszentmártoni Pinot noir Rosé 2009 (Gál Szőlőbirtok és Pincészet) és a Szekszárdi Shiraz Rosé 2009 (Dúzsi Tamás). Vörös borok kategóriában a Domaine Gróf Zichy Szekszárdi Cabernet sauvignon 2007 (Baron von Twickel Szőlőbirtok), pezsgők kategóriában a Törley Chardonnay Brut 2006 (Törley Pezsgőpincészet Kft.) nyerte el a legmagasabb elismerést.

A 145 külföldi borminta közül 1 Champion díjat, 23 aranyérmet, 23 ezüstérmet nyert. Az aranyérmek közül négyet Horvátország, hármat-hármat Svájc és Szlovákia, kettőt-kettőt Franciaország, Montenegro, Németország, Románia, Spanyolország, egyet-egyet Portugália, Uruguay és az USA színeiben. Érdekesség, hogy az Egyesült Államokból egyetlen bort neveztek be a versenyre, de az aranyérmes lett.

A versenyen először ítéltek oda különdíjat a magyar mintáknak. A "VinAgora legjobb fajtabora" címet az a bor nyerhette el, amely az adott fajtán belül, a legmagasabb pontszámmal aranyérmes lett.

A verseny hivatalos eredményhirdetését, a média zsűri különdíjainak ünnepélyes átadását július 3-án az Iparművészeti Múzeumban, a VinAgora Borgálán tartják. A VinAgora Borgálán a nagyközönség nem csupán a díjazott borokat ismerheti meg, hanem a versenyre érkezett több mint 500 bort is megkóstolhatja. Az érmes borok listája a borverseny weboldalán www.vinagora.hu megtalálhatók.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását