2024. május 19. - Ivó, Milán

Irán megkezdte az urándúsítást

Irán megkezdte a natanzi urándúsító üzemében idén felszerelt második centrifugasorának használatát, megsértve ezáltal az ellene bevezetett ENSZ-szankciókat - közölte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ).
2010. augusztus 9. hétfő 21:04 - HírExtra
A NAÜ szóvivője elmondta, hogy a natanzi létesítmény hatékonyabbá tétele "ellentétes az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatával, amely leszögezi, hogy Iránnak fel kell függesztenie minden urándúsítással kapcsolatos tevékenységet". Teherán hatékonyabb urándúsításáról elsőként egy atomfegyverek nyomon követésével foglalkozó független amerikai tudományos és biztonsági intézet (ISIS) tájékoztatott pénteken, de a honlapján közzétett információ forrását nem jelölte meg.

Irán egy ideje alacsony fokon már dúsított uránt, idén februárban pedig bejelentette, hogy megkezdte annak magasabb szintre - húsz százalékosra - dúsítását, hogy üzemanyagot állítson elő orvosi kutatóreaktora számára.

Elemzők szerint az első centrifugasor nem volt elég hatékony, mert a dúsítás után sok alacsony fokon dúsított anyag maradt hátra. Az atomfegyverek elterjedésének megakadályozása felett őrködő NAÜ szerint Irán később felszerelt egy második centrifugasort is, de nem használta. Egy Bécsben akkreditált, a NAÜ Iránnal kapcsolatos vizsgálatait ismerő diplomata viszont úgy nyilatkozott, hogy az irániak az elmúlt hetekben előkészületeket tettek a második centrifugasor használatára.

Ez utóbbi lehetővé teszi, hogy a dúsítás után hátramaradt anyagot újra dúsítsák. Ez növeli a hatékonyságot, mert kevesebb alacsony fokon dúsított uránból állíthatnak elő ugyanannyi 20 százalékos dúsítottságú hasadóanyagot.

A nyugati országok azt gyanítják, hogy Irán - az urán további dúsításával - nukleáris fegyvert akar előállítani. Teherán ezt tagadja, állítása szerint atomprogramja békés célú.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását