2024. május 18. - Erik, Alexandra

Elemükben vannak a zsebtolvajok

A nyári hónapokban a német főváros utcáin is aktivizálódnak a zsebtolvajok. A berlini rendőrség közlése szerint júliusban például 50 százalékkal több eset jutott a hatóság tudomására, mint májusban.
2010. augusztus 9. hétfő 18:56 - HírExtra
A turistákkal együtt a zsebesek is ellepik ilyenkor Berlint. Róma, Firenze, Madrid és Prága mellett Németország fővárosa a zsebtolvajok legkedvesebb "munkahelye" Európában. A potenciális áldozatok szempontjából a legveszélyesebb helynek az alábbi utcák, terek számítanak: Friedrichstrasse, Kurfürstendamm, Breitscheidplatz (a Vilmos császár emléktemplom környéke), Alexanderplatz, a spandaui óváros, a steglitzi Schlossstrasse, a neuköllni Hermannplatz.

Sok zsebes a tömegközlekedést kedveli: áldozataikra főleg a 100-as, 109-es, 119-es és 200-as buszon, valamint a 6-os, 7-es és 9-es metrón lesnek.

A nyomozók közlése szerint a legtöbb zsebtolvaj az "utazó etnikai kisebbségek" soraiból kerül ki. A zömük Romániából, Algériából és Chiléből érkezik, 3-4 fős bandákba verődve "dolgoznak".

Többnyire feltűnés nélkül húzzák meg magukat a rosszabb hírű kerületek (Neukölln, Reinickendorf, Wedding) valamelyikében. A lakást egy Berlinben élő honfitársuk béreli nekik; gyakran tíz ember is alszik egyetlen szobában. A zsákmányt a bandavezér romániai bankszámlára utalja át.

A bandatagok többnyire csak a tél elején kapják meg a részesedésüket, amikor már hazatértek. Egy-egy banda napi bevétele eléri a 200-250 eurót.

A korábbi évekkel ellentétben újabban a zsebtolvajok már nem csak készpénzre "utaznak": megfújják a kiszemelt áldozat mobiltelefonját, hitel- és bankkártyáját is.

A német nyomozók az egykori Jugoszláviából érkezett zsebeseket tartják a legsokoldalúbbaknak: ezek utcán, stadionban vagy vonaton egyaránt biztos kézzel dolgoznak. Az orosz zsebtolvajok fő vadászterületei viszont az áruházak meg a szupermarketek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását