2024. május 18. - Erik, Alexandra

Érkeznek az alkotások a Vásárhelyi Őszi Tárlatra

Csaknem hatszáz alkotás érkezett az október második vasárnapján nyíló ötvenhetedik Vásárhelyi Őszi Tárlatra; a zsűri a festmények, grafikák, szobrok közül mintegy kétszáz művet választ ki, melyeket az Alföldi Galériában állítanak majd ki - közölte Nagy Imre múzeumigazgató csütörtökön Hódmezővásárhelyen.
2010. augusztus 4. szerda 15:42 - HírExtra
A Vásárhelyi Őszi Tárlatot az országban egyedülálló módon több mint ötven éve, minden esztendőben megrendezik. Sehol máshol nincs arra példa, hogy 1954 óta folyamatosan meg tudják szervezni a kortárs alkotók seregszemléjét - hangsúlyozta a Tornyai János Múzeum vezetője a zsűrizés szünetében tartott sajtótájékoztatón.

A művészettörténész szerint a szabad beadású tárlatra nagyon színvonalas anyag érkezett. A művek - az elmúlt öt-tíz év hazai képzőművészeti tendenciájának megfelelően - egyre nagyobb méretűek, így a bírálók nehéz feladat előtt állnak, hiszen a kiállítótér befogadóképessége adott.

A tizenegy tagú zsűrinek 345 festményből, 94 grafikából, 125 szoborból és huszonnégy, műfajilag nem azonosítható, de a szakemberek szerint érdekesnek és izgalmasnak tűnő "egyébből" kell kiválasztaniuk azokat a darabokat, melyeket az október 10-én nyíló kiállításon a nagyközönség is megismerhet.

A zsűri a beválogatott anyagot újból áttekintve pénteken dönti el, a kiállító alkotók közül kik kapnak elismerést, és ki veheti át a tárlat fődíját, a Tornyai Emlékplakettet - tette hozzá az igazgató.

Pogány Gábor, a tárlat kurátora kifejtette: idén a korábbi éveknél is több fiatal alkotó jelentkezett munkájával a kiállításra. A harmincas éveikben járó festők, szobrászok és grafikusok professzionális felkészültségű és felfogású művészek, így egyre inkább erősödik a verseny a Vásárhelyi Őszi Tárlaton bemutatkozni kívánó alkotók között.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását