2024. április 24. - György

A sport stratégiai ágazat a kormány szemében

Megalakulása óta számos, a sportot támogató intézkedésről döntött a kormány; a napokban például újabb, a versenysportot ösztönző intézkedést hozott, amellyel az olimpiai kvalifikációs versenyekre történő felkészülést és részvételt segíti.
2010. augusztus 4. szerda 10:03 - HírExtra
Az elmúlt több mint két hónap alatt háromszor csoportosítottak át a költségvetés általános tartalékából forrásokat sportcélokra, megalkottak egy sporttörvényt, Orbán Viktor miniszterelnöknek pedig külön tanácsadója is lett sportügyekben. Emellett egy olimpiai bajnok felel kormányzati szinten a sportért, a kormánypárti többség pedig Schmitt Pál személyében egy ugyancsak olimpiai bajnokot választott köztársasági elnökké a parlamentben.

A kabinet eddig saját hatáskörében mintegy 2,5 milliárd forintot csoportosított át sportcélokra. Legutóbb a Forma–1-es Magyar Nagydíj 2010-es megrendezése érdekében juttatott többletforrásokat - 1,3 milliárd forintot -, előtte pedig százmillió forintot biztosított az augusztus 4-15. között Magyarországon megrendezendő úszó, műugró, műúszó és hosszútávúszó Európa-bajnokság zavartalan lebonyolítására. (Utóbbi bejelentésekor Nagy Anna kormányszóvivő emlékeztetett: az állam 400 millió forintos kötelezettséget vállalt a sportesemény lebonyolítására, ezen összeg felét a Magyar Úszószövetség már megkapta, de a fennmaradó résznek csak fele van meg. Az előző kormány úgy adta át a költségvetést, hogy nem volt fedezete a vállalásnak - tette hozzá.)

Július elején emellett a kabinet egymilliárd forintot csoportosított át az olimpiai felkészülésre, valamint a szabadidősport támogatására.

Szintén az olimpiához kapcsolódik az a rendelet, amely a napokban jelent meg a Magyar Közlönyben, és tovább bővíti azon célok körét, amelyeket a nemzeti erőforrás miniszter a versenysport-támogatás előirányzat terhére támogathat. A két új pont szerint a tárcavezető a "Versenysport támogatása" előirányzat terhére támogatja - a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) útján - az olimpiai kvalifikációs versenyekre történő felkészülést és részvételt, valamint az ezekkel összefüggő költségeket, illetve - ugyancsak a MOB útján - az olimpiai kvalifikációs versenyekre az egyes válogatott keretek felkészítését végző sportszakemberek alkalmazását.

Már az első törvényhozási szakaszban egy jogszabályt is elfogadott a parlament a Fidesz-KDNP javaslatára a sporttal összefüggő egyes törvények módosításáról. E szerint például a jövőben a látvány-csapatsportokban működő sportszövetségek és sportszervezetek vagyonátruházási illeték megfizetése nélkül szerezhetik meg sporttelepek tulajdonjogát. Adómentesek lesznek a természetbeni juttatások körében a belépők, bérletek a sportesemények látogatottságának növelése érdekében.

A törvénnyel egyebek mellett az volt a céljuk az előterjesztőknek, hogy egyszerűsítsék a sport állami-civil szervezetrendszerét: megszüntetik a Nemzeti Sporttanácsot, a Mező Ferenc Sportközalapítványt, a Wesselényi Miklós Sportközalapítvány több feladatát pedig átadják a Nemzeti Erőforrás Minisztériumnak és a MOB-nak.

A jogszabállyal az általános iskola valamennyi évfolyamán kötelezővé tették volna a mindennapi, heti öt kötelező testnevelés órát, ezt a rendelkezést azonban később - még az elfogadás előtt - törölték.

A kormányban helyet kapott egy olimpiai bajnok Czene Attila személyében, aki sportállamtitkár lett.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője korábban az MTI-nek elmondta azt is, hogy a kormányfő tanácsadói között van Balogh Gábor világbajnok öttusázó, aki sportügyekben, azon belül is elsősorban az utánpótlássport kérdésében ad tanácsokat "a sportot kifejezetten magához közeliként és stratégiai ágazatként kezelő" miniszterelnöknek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását