2024. május 4. - Mónika, Flórián
Tarlós István megnevezte főpolgármester-helyettesét. Amennyiben a fideszes jelölt nyer a főváros vezetésében a volt kőbányai polgármester, Dr. György István lesz az egyik segítője. Interjú György Istvánnal.
2010. augusztus 3. kedd 07:39 - Oravecz Diána
Miért dönthetett úgy Tarlós István úr, hogyha megnyeri a főpolgármesteri választásokat, akkor önt választja helyettesévé?

Több mint két esztendeje volt köztünk egy beszélgetés, amikor is elkezdtünk foglalkozni egy fővárosi programmal, amely Tarlós István neve által fémjelezve a 'Nemzet Fővárosa' címen, széles szakértői gárdával kezdte meg munkáját. Ennek a tervezetnek egyik része a budapesti városüzemeltetés kérdésköre, amit akkor Tarlós István rám bízott. Azt kérte, hogy fogjam össze azoknak a szakértőknek a munkáját, akik ebben a tervezetben dolgoznak.

A másik helyettes jelölt Rogán Antal. Mi lehet annak az oka, hogy az ő neve is felmerült ennek kapcsán?

A legjobb tudomásom szerint több helyettesben is gondolkodik Tarlós úr. Felmerült az is, hogy Rogán Antal is részese lesz a városvezetésnek, de ez még egy eldöntendő kérdés maradt.

Amennyiben úgy alakulna, hogy mindketten főpolgármester jelöltek lesznek, hogyan tudnának együtt dolgozni?

Ha kettő, vagy több polgármester-helyettes lesz, akkor egyértelmű feladatfelosztásra lesz szükség. Továbbá el kell határolni, kinek, mi lesz a dolga. Véleményem szerint semmi akadálya nincs annak, hogy harmonikusan együtt tudjunk dolgozni Rogán úrral.

Civil élet
"Munkám során megszerzett ismereteim és gyakorlati tapasztalataim elméleti és tudományos ismeretekkel való bővítése, valamint a közigazgatás és a jog iránti fokozott érdeklődésem miatt 2000-ben jelentkeztem a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karára, ahol 2005-ben szereztem „cum laude” minősítésű jogi diplomát. Jelenleg „civil” életemben jogi szakvizsgára készülve „kései” ügyvédjelöltként dolgozom." (György István)
Milyen területekért lesz ön a felelős?

A főpolgármester-jelölt úr azt mondta, hogy a városvezetést szeretné majd rám bízni. Ez azt jelenti, hogy a közüzemi és a közszolgáltatásokkal foglalkozó cégek, továbbá a főpolgármesteri hivatalnak azon részei, amelyek velük tartják a kapcsolatot fognak hozzám tartozni. Ezekhez még hozzátartoznak a közösségi és egyéni közlekedés témakörei is.

Milyen változásokat kíván ezeken a területeken bevezetni?

Megítélésünk szerint alapvető strukturális változásokra van szükség Budapesten, mert a jelenleg működő intézményi rendszer az elmúlt húsz évben, nem volt képes megoldani azokat a feladatokat, amelyek a hatáskörébe tartoztak. A BKV-t például a jövőben, mint egy közösségi közlekedést kiszolgáló céget kívánjuk majd működtetni. A tulajdonosi-megrendelői feladatokat egy új cégbe, a Budapesti Közlekedési Zrt.-be szeretnénk áthelyezni.

A közüzemi szolgáltatások területén is létre kívánunk hozni egy céget, amely a Budapesti Városüzemeltetési Központ Zrt. néven fog futni. Ennek az lesz a feladata, hogy azokat a száz százalékig fővárosi tulajdonban lévő cégeket, amelyek ma külön-külön részei ennek a céghálózatnak, egy elismert vállalati csoportba tömörítse. Azokat a feladatokat, amelyek hatékonyabban megoldhatók, a Városüzemeltetési Központ fogja végezni. Az egyes cégeknek természetesen operatív önállóságuk lesz a maguk szakterületén.

A jelenlegi struktúrában, be volt dobva a gyeplő az egyes cégek nyakába. Szakmailag ezek a cégek az általuk birtokolt ismeretek függvényében tettek javaslatokat fejlesztésekre. A város vezetése nem tudott érvényesülni, mivel nem tudta megmondani, hogy az egyes területeken milyen stratégiai célokat kell követniük. Ezen szeretnénk változtatni. Az elmúlt húsz évben nagyon sok jó lehetőséget szalasztott el a főváros ezen a területen.

Ki fog indulni idén a Fidesz színeiben Kőbányán?

Kovács Róbert, aki jelenleg alpolgármesterként dolgozik a kőbányai önkormányzatban. Neki valóban széles rálátása van az önkormányzati működésre. Amennyiben őt választják meg polgármesternek, nagyon jól fognak dönteni a választó polgárok, hiszen ő valóban érti a kőbányai emberek problémáit.

Mi a véleménye a jelenlegi kőbányai polgármesterről, Verbai Lajosról?

Verbai Lajos a kollégám volt. Mialatt én polgármester voltam, ő az oktatási ügyeknek volt az egyik felelőse. Jó kapcsolatban voltam vele. A jelenlegi polgármesteri munkáját véleményem szerint eléggé magára hagyva végezte, miután a testületi többség nem állt fel mögötte a választási eredmények révén. Ez egy eléggé szerencsétlen szituáció volt.

Indul-e egyéniben az önkormányzati választásokon?

Nem, én a Fidesz fővárosi listának 5. helyén szerepelek jelenleg. Miután Tarlós úrral abban állapodtunk meg, hogy a már korábban említett területen fogom segíteni az ő munkáját, így úgy döntöttem, hogy nem indulok el a polgármester választásokon.

Mit gondol Horváth Csaba főpolgármester-jelölt kampányáról, miszerint be szeretné vezetni az ingyenes BKV-t?


Szerintem ezt Horváth Csaba sem gondolja komolyan. Nem akarom őt bántani, de meglehetősen hiteltelen az ő szájából egy ilyen mondat. Még hetekkel a választások előtt olyan megállapodást készített elő kormánybiztosként, amely a BKV folyamatos és állandó tarifaemelkedését prognosztizálta. Mindezek után mégis kiállt a közvélemény elé és bejelentette, hogy ingyenes tömegközlekedést akar. Ez az egész korábbi tevékenységét hitelteleníti. Horváth Csabának nagyon sok lehetősége volt korábban bizonyítani a városvezetés részeként, amivel ő nem élt.

Lehetséges-e, hogy Demszky Gábor valóban nem tudott a fővárosi cégek zűrös ügyeiről?

Nem állitok olyat, hogy Demszky Gábor valótlanságokat mondana. Mégis, nem egy ügyben folyik büntetőeljárás és nyomozati cselekmény jelenleg is. A rendőrség dolga kideríteni, hogy Demszky úr ezeket az állításait úgy fogalmazza-e meg, hogy ebben igazat mondjon, vagy pedig a saját szerepét próbálja menteni, és ezért valótlanságokat állit. Nem az én tisztem, hogy ezt megítéljem.

Nyilván mindenről nem tudhatott, de azért az ő tevékenysége számtalan olyan háttéregyeztetést is igényel, ami szerint nem tartom életszerűnek, hogy ne tudjon semmiről sem.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását