2024. május 22. - Júlia, Rita

Az elhurcolt cigányok emlékére

A romaholokauszt áldozatairól emlékeznek meg mától hétfő estig az ország több pontján. Az évforduló alkalmából az Országos Cigány Önkormányzat ma délben koszorúzással egybekötött gyászünnepséget tart a Dohány utcai székházánál a kormány és a parlamenti pártok, diplomáciai testületek képviselőivel.
2010. július 30. péntek 09:17 - HírExtra
Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára Pécsett, a Gandhi Közalapítvány által szervezett megemlékezésen mond beszédet, majd ellátogat az ország első, roma diákok számára alapított gimnáziumba.

Vasárnap a fővárosban Bakáts téri Assisi Szent Ferenc-templomban imaórát tartanak a romaholokauszt hatvanhatodik és a kislétai gyilkosság első évfordulója alkalmából. A liturgiát Székely János, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia cigánypasztorációért felelős püspöke vezeti, igét hirdet Balog Zoltán református lelkész, társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár és Szebik Imre nyugalmazott evangélikus püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke.

A Roma Polgárjogi Alapítvány és a Holocaust Közalapítvány hétfőn, a romaholokauszt emléknapján a IX. kerületi Nehru parton, a romaholokauszt emlékműnél tart gyászünnepséget; beszédet mond Kállai Ernő kisebbségi ombudsman is. A fővárosi Tűzraktérben ezen a napon rendhagyó gyermekprogramokkal emlékeznek meg a romaholokauszt áldozatairól.

Megemlékezéseket tartanak a hétvégén az ország több városában is. Az európai központi ünnepséget az egykori auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor területén, ahol 1944. augusztus 3-ra virradóra több mint háromezer cigány férfit, nőt és gyermeket mészároltak le, szintén hétfőn rendezik meg több állam kormányának és romaszervezeteinek képviselőivel.

A romaholokausztról 1972 óta emlékeznek meg a Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának határozata alapján. A második világháború idején meggyilkolt romák számát félmillióra becsülik. Magyarországról 23 ezer cigányt deportáltak, közülük 21 ezren az auschwitz-birkenaui táborban haltak meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását