2024. május 17. - Paszkál

Beültethető szenzorral mérhetik a vércukorszintet

Beültethető, vércukorszintet mérő érzékelőt fejlesztettek ki amerikai szakemberek, az eszköz folyamatosan méri a glükóz koncentrációját és vezeték nélkül továbbítja az értékeket. A diabétesz kezelésében mérföldkőnek számító eljárásról a Science Translational Medicine című szakfolyóirat csütörtökön megjelent számában írtak kidolgozói.
2010. július 29. csütörtök 12:08 - HírExtra
Az eszköz gond nélkül működött egy sertésben több mint egy évig, egy másikban pedig mintegy tíz hónapig. Az előrelépés egy lépéssel közelebb visz a mesterséges hasnyálmirigy kifejlesztéséhez, amely helyettesíthetné a megbetegedett szerv természetes funkcióit a vércukorszint szabályozásában.

Mint a Kalifornia Egyetemen (San Diego) tevékenykedő kutatócsoport írta, elsősorban azoknál érdemes majd alkalmazni az eszközt, akiknek vércukorszintjük napi mérésére van szükségük, például a 2-es típusú diabéteszben szenvedő embereknek. Becslések szerint világszerte 180 millió ember él diabétesszel. "Reményeink szerint néhány hónapon belül megkezdhetjük az első humán próbákat" - mondta el David Gough kutatásvezető, akinek biomérnök csoportja 31 éve tesztel ilyen kísérleti eszközöket sertésekben.

A sertésekben kipróbált implantátum körülbelül 3,8 centiméter átmérőjű, és mintegy másfél centiméter vastagságú, ám Gough csapata a jövőben kisebb méretű eszközt fejlesztene ki. A készülék 3-4 méteres távolságra képes eljuttatni a mért adatokat. Maga a mérés azon alapul, hogy a szövetekben lévő oxigént detektálja az eszköz érzékelője. Gough és munkatársai az eszköz gyártására már megalakítottak egy céget, amely az egyetemmel is együttműködik majd munkája során.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását