2024. április 27. - Zita

Bulgár régészeti csoda

Az ókori Trákia egyik leghatalmasabb törzsének, az odrüsz uralkodóinak erődített rezidenciáját tárták fel Bulgária központi részén Szredna Gora-hegységben, Hisszar üdülőváros közelében 1200 méterrel a tengerszint fölött.
2010. július 23. péntek 19:11 - HírExtra
A 4 hektáros területet elfoglaló épületkomplexum a Kr. e. V-IV. században épült, s a Szaroszel nevű falu közelében található, ahol a trák uralkodók legjelentősebb temetkezéseit fedezték fel - olvasható a Novinite (http://www.novinite.com) angol nyelvű bolgár hírportálon.

Az ásatásokat irányító Ivan Hrisztov, a Bolgár Nemzeti Múzeum igazgatóhelyettese páratlan leletnek nevezte az odrüsz uralkodók rezidenciájának felfedezését, amelyhez fogható nem került elő Délkelet-Európában."Biztos vagyok benne, hogy nincs még egy ilyen jó állapotban fennmaradt, a Kr. e. V-IV. századból származó szentély-erőd" - fogalmazott a régész. Az archeológusok a trák erődítményt a bolgár Machu Picchunak nevezik, utalva ezzel a két ókori város szerkezetében megmutatkozó hasonlóságokra.

"A trákok számára ez szent hegység volt" - jegyezte meg a régész, utalva az ókori sírhalmok közelségére."Ezért is helytálló az összehasonlítás az inkák szent városával, Machu Picchuval" - tette hozzá Ivan Hrisztov. A feltételezések szerint a Hisszar melletti rezidenciát I. Kotüsz (Kr .e. 384.359) uralkodásának idején kezdték el építeni.

A bolgár régészek Ivan Hrisztov vezetésével feltárták II. Amadokosz (Kr. e. 359-351) és II. Terész (Kr. e. 351-342) palotáját. Utóbbi ütközött meg II. Philipposz (Kr. e. 355- 336) makedón királlyal. "II. Fülöp nagy valószínűséggel járhatott ebben az erődítményben. Róla írja Démoszthenész, hogy a makedón király Kr. e. 342-ben tizenegy szörnyűséges hónapot töltött itt, a hegyeket benépesítő trákokkal csatázva" - magyarázta Ivan Hrisztov.

A trák elnevezés az ókori balkán törzsek görögösített gyűjtőneve. A Kr. e VI. század és a Kr. e. III. század eleje között a trákok lakta területen több törzsi államszövetség is alakult, köztük a legerősebb az odrüsz törzsé volt. Hérodotosz az ödrüszt az indek után a legnagyobb népnek tartotta. A trákok katonai közigazgatási körzetekben éltek. A késő hellenisztikus időkben területük 50 sztratégára oszlott, ezek száma a Kr. e. II. századra 14-re csökkent.

A törzsek fölött család vagy dinasztia uralkodott, a királyok egy része egyben papkirály is volt. Vallásuk részben eltért a görögtől, a római időkben azonban a legtöbb görög-római istent tisztelték. Trákiát a Kr. e. I. században meghódította a Római Birodalom, három provinciát hozva létre a területén. Önálló területként a Római Birodalom széthullása után szűnt meg, amikor Kr. u. 681-ben a bolgárok és a szlávok megalakították az első bolgár államot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását