2024. április 29. - Péter

Schmitt Pállal tárgyalt a horvát miniszterelnök

Megkezdődtek a horvát miniszterelnök budapesti megbeszélései csütörtök délelőtt, Jadranka Kosor az Országgyűlés elnökével, Schmitt Pállal találkozott.
2010. július 22. csütörtök 11:39 - HírExtra
A házelnökkel tartott találkozó után a horvát vendég, az ország első női kormányfője Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyal, majd a két kormányfő közös sajtótájékoztatót tart.

Jadranka Kosor 2009. július óta vezeti a jobbközép koalíciót, egyúttal a konzervatív Horvát Demokratikus Közösség elnöke is. A tárgyalásokon főként a közlekedési és energetikai kapcsolatokról, illetve Horvátország európai uniós csatlakozási folyamatáról lesz szó.

Budapest és Zágráb között minden területen kiváló, baráti a kapcsolat, és példaértékű az együttműködés, ahogyan azt a gyakori államközi találkozókon rendre megerősíti mindkét fél. Nincsenek vitás kérdések, a két ország nemzetiségi, gazdasági és kulturális kapcsolata kifogástalan, emellett az adriai ország támogatását Magyarországon teljes nemzeti konszenzus övezi.

Magyarország szorgalmazza Horvátország mielőbbi belépését az EU-ba is, a kormány tagjai több alkalommal is azon reményüknek adtak hangot, hogy a csatlakozási okmányt a 2011 első félévében esedékes magyar uniós elnökség idején írhatják alá.

A két ország gazdasági együttműködésének legfontosabb eleme az energetikai kapcsolat, azon belül a Mol és a horvát állammal közös tulajdonban lévő INA kooperációja, valamint a táv- és gázvezetékek összekapcsolásának terve, amelynek megvalósulásával mindkét állam energiafüggősége csökkenhetne.

A tervek szerint az év végéig elkészül, a jövő év közepétől pedig teljes kapacitással üzemelhet a Magyarországot és Horvátországot összekötő, mintegy 100 millió eurós befektetéssel megvalósuló gázvezeték, amely évenként 6-6,5 milliárd köbméter földgáz szállítására alkalmas. A Krk-szigetre tervezett cseppfolyósgáz-terminál elkészültével a vezeték a magyar irányba történő gázszállításra is használható lesz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását