2024. május 18. - Erik, Alexandra

Gigakoncert Ciszjordániában

Az intifádák (palesztin felkelések) és az izraeli megszállás előtti időszak hangulatát idézte fel a 70-es évek legendás diszkózenekara, a Boney M utódegyüttesének a ciszjordániai Rámalláhban adott koncertje.
2010. július 21. szerda 18:22 - HírExtra
Az illedelmesen viselkedő közönség előtt az együttes a Boney M egykori világslágereiből - Daddy Cool, Belfast, Rasputin, Ma Baker - adott ízelítőt a 12. Palesztinai Nemzetközi Zenei és Táncfesztiválon kedd este.

A tömegben palesztin fiatalok, középkorúak és idősek, lelkes kivándoroltak, sőt a palesztin területekre való belépési tilalomnak fittyet hányó izraeliek hallgatták a zenét potom 30 sékelért (1700 forint), azaz hatszor olcsóbban, mint a megszállva tartott Ciszjordániát Izraeltől elválasztó biztonsági kerítés túlsó oldalán.

A Németországban alakult karibi együttes, amely egymás után gyűjtötte az arany- és platinalemezeket a 70-es évek közepétől a 80-as évekig, 1986-ban bomlott fel. Azóta az együttes neve franchise védjegy lett, az együttes eredeti tagjai világszerte bemutatták rajongóinknak az ő saját Boney M-jüket. A rámalláhi koncerten a Maizie Williams énekesnő vezette együttes lépett fel. "Szeretjük Palesztinát, szeretünk mindnyájatokat, Palesztina népe" - skandálta az énekesnő tapsvihar közepette.

Amikor felcsendült a No Woman No Cry "reggiehimnusz", az egyik hallgató száján kicsúszott: "Ilyen dallal nem lehet, hogy ne legyen megbékélés a Fatah és a Hamász között!" (A Fatahot a Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász vezeti, a rivális iszlamista Hamász a Gázai övezetet ellenőrzi.)

A Boney M bölcsességből - vagy kellőképpen tájékoztatva - mellőzte a programból a Rivers of Babylon (Babilon folyói) című slágert, amelynek szövege a 137. zsoltár, benne a "Yea, we wept, when we remember'd Zion" ("bizony, sírtunk, mikor a Sionról megemlékezénk") sorral aligha vette volna jól ki magát Ciszjordánia politikai székhelyén.

Sajátos "couleur locale"-ja volt a koncertnek az előadás közepén beálló áramszünet. A Palesztinai Nemzetközi Zenei és Táncfesztivállal a palesztinok ivóvízproblémáira kívánták felhívni a figyelmet. A fesztivált öt ciszjordániai városban és Haifa izraeli kikötővárosban tartják július 24-ig.

A meghívott vendégek között van a Nagy-Britanniában élő, palesztin származású Shadia Mansour, az "arab hip-hop first ladyje", aki hétfőn a fesztivált megnyitotta, a hagyományos algériai rai zenét képviselő Faudel francia-algériai énekes, Tárik al-Naszír jordániai zeneszerző, valamint palesztin zenekarok és táncegyüttesek. A fesztiválra 13 ezer nézőt várnak a szervezők.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását