2024. április 26. - Ervin
A hipnózis már létezése óta fogságban tartja a laikusok fantáziáját. Vajon búgó hanggal és misztikus handabandával mindent megtehetnek velünk a hipnotizőrök, amit csak akarnak? Dr. Kökényes Marianna pszichoterapeuta mesélt nekünk a nem mindennapi módszerről.
2010. július 17. szombat 08:35 - Király Lilla
Hogy néz ki egy hipnotizálás, és milyen fázisai vannak?

Minden kezelés más-más, szubjektumra szabott. Először is módosult tudatállapotba kell hozni a pácienst, amire megvannak a megfelelő technikák. A terapeuták többféle hipnózis közül választanak, aminek segítségével jelentkezik az említett módosult állapot, melyben lezajlik a terápia. Ez azt jelenti, hogy feledésbe merült tudattalan tartalmak is elérhetővé válnak, illetve ebben az állapotban olyan korrekciók hozhatók létre a személyiségben, amik éber állapotban soha.

A kezelések egy órásak. A legtöbb páciensnek tizenöt-húsz kezelésre van szüksége, de nem ritka a beteg, akinek harminc alkalom is kell, hogy végére érjen a terápiának. A hipnoterápia ára változó, függ attól, hogy ki csinálja, és melyik városban. Nálam tízezer forint egy alkalom, de Budapesten még drágább: tiezenöt-húsz-ezer forintba is kerülhet.

Mit él át az, akit kezelnek? Tudatában van a kezelésnek?

Orvosi hipnózis alatt minden esetben tisztában van azzal, hogy terápián van. Nem is célunk, hogy ne emlékezzen semmire az alany, ilyen instrukciót nem is adhatunk. Az a célunk, hogy arra is emlékezzen, amire éber állapotában nem tud, ezért tudatközeli állapotba hozzuk az elfelejtett vagy traumatikus tartalmakat, így éber állapotában is emlékezni fog rá. Hipnózis után ezt meg is beszéljük, hogy még jobban tudatosodjon az élmény, és nagyobb hatásfoka legyen a kezelésnek.

Vissza lehet élni a hipnózissal?

Mint minden pszichés módszerrel, természetesen a hipnózissal is vissza lehet élni. Ez akkor fordul elő, ha nem arra használják, amire való. Konkrét esetet nem tudok, de az összes tömegszuggesztió, ami különböző szektákban fordul elő - Amerikából olvasni a legtöbb ilyen esetet - mind hipnotikus állapotban történik.

Durva dolgokra képesek, akár tömeg-öngyilkosságba hajszolják tagjaikat. Ráadásul a tömeg mindig fokozza ezeket a hatásokat, ami egyébként sokszor spontán hipnózis formájában is megtörténhet. Ehhez szuggesztív személyiség kell. Ők különlegesek, odafigyel rájuk az ember. A szuggesztív személyiség mozdulatai, szavai, szeme információt hordoz, így rendkívül képes hatni a hallgatóira.

Mire használható a hipnózis?

Mi is pontosan a hipnózis?
A hipnózis szó görög eredetű, a hypnos (alvás) szóból származik, mert először úgy vélték, hogy egy alvásszerű állapotról van szó. A hipnotizáló személyt hipnotizőrnek nevezik. Ha egy személy saját magát hipnotizálja, akkor önhipnózisról, vagy autohipnózisról beszélnek, egyébként heterohipnózisról van szó. Így indukálja a hipnotizőr a hipnotikus állapotot. A végén a hipnózis alanya felébred. A hipnózis folyamán az alany szóbeli utasításokat, szuggesztiókat kap, amik a hipnózis után is működhetnek. Ez a poszthipnotikus szuggesztió.
A hipnózis fogalmára nem adható egyértelmű definíció, ugyanis a hipnózist kutató – vagy éppenséggel praxisukban alkalmazó – szakemberek körében (legalább) két ellentétes nézőpont uralkodik a jelenség lényegét illetően.
Sok mindent lehet kezelni a segítségével: szorongást, vizsgadrukkot lehet oldani, teljesítményt növelni, különböző traumás sérüléseket átdolgozni -akár gyermekkoriakat is-, valamint személyiségzavarokat tudunk széles körben kezelni.

Mennyire fogadják el ma ezt a módszert?

Kevéssé. A módszer széleskörű alkalmazása még nagyon gyerekcipőben jár. Ennek sajnos oka lehet, hogy az emberek fejében a hipnózis összemosódik különféle kétes dolgokkal: a showhipnózissal, szektákkal. Gyógyításra a legritkább esetben gondolnak az emberek, vagy félnek tőle, hogy káros behatás éri őket.

Mint terapeutának, milyen tapasztalatai vannak a módszerről, és az emberek hozzáállásáról?

A legfőbb észrevétel az, hogy a kezelés mit sem ér, ha a páciens nem dolgozik együtt a terapeutával. Sajnos ellustultak a gyógyulni vágyó emberek, mert megszokták, hogy bekapnak egy gyógyszert, és rendbe jönnek. Itt ez egyáltalán nem így működik. Egy hosszú munkafolyamatként kell elképzelni a kezelésdeket, amiben a páciensnek is intenzíven részt kell vennie.

Mint mondtam, az emberek azt szeretik, ha passzívak maradhatnak. Mások kitalálják számukra, hogy mit szedjenek be, mikor és hogyan, és ez így a legtöbb betegnek megfelel. A hipnózis ezzel szemben komoly erőfeszítéseket kíván meg, hiszen nem könnyű szembe kell nézni a gyengeségeinkkel, hibáinkkal. Aki azt hiszi, hogy csak az orvos vagy a terapeuta fogja őt meggyógyítani, téved. Ez az elképzelés nem működőképes modell. A pszichológia-pszichrátria mindig minimum kétemberes feladat. Persze sok a pozitív tapasztalat is: nagyon jó érzés, ha meggyógyulnak.

Van valamilyen érdekes tapasztalata, története erről, mint doktornak?

Volt egy nagyon érdekes esetem. Egy fiatalember jött hozzám, identitászavarral küszködött. Kiderült a hipnózis alatt, hogy a nagyapja személyiségét élte át. A nagypapa akkor már nem élt, de az élettörténete a családi beszélgetéseken keresztül erősen hatott a fiúra.

A hipnózisa alatt olyan történeteket mesélt, amiket ő sosem élt meg: a papáját mint kulákot kitelepítették. A betegem ehhez kapcsolódó testi reakciókat mutatott, történeteket mesélt. Ez egy különleges helyzet helyzet volt nekem is, a fiúnak is, hisz nem az ő személyes élményei okoztak gondot, hanem egy másik generációé. Szerencsére sikerült rendbe hozni. Ilyen esettel azóta sem találkoztam. Meglepő, mikor a hipnózis átlép egy generációs küszöböt.

Egy történet ennyire tud hatni?


Abszolút. Benne élünk ezekben a történetekben, hatnak ránk. Pláne egy családban, ahol szoros kötelék van. A történetek akár tudatosan, akár tudat alatt, de hatnak.
                                                                       
                                                                                ***

Véget ért a cikk. És most, mire hármat számolok, abbahagyod az olvasását: Egy, kettő, három!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását