2024. április 26. - Ervin
Mennyire kell aggódnunk amiatt, hogy feldühítettük az IMF-et? Államcsődre kell készülnünk, ha ilyen tárgyalási stratégiát követ a kormány? Megállnánk a helyünket egyedül, segítség nélkül is Európában? Csaba László, közgazdász egyetemi tanár válaszolt.
2010. július 13. kedd 16:04 - Gyülvészi András
Az Index.hu értesülései szerint hűvössé vált a kapcsolat a hazánkban tartózkodó IMF-delegáció és a magyar kormány között. Az elhidegülés okai között szerepel többek között, hogy a kormány rugalmatlan és érdemi egyeztetés nélkül kész tények elé állította a Valutalapot.

Az ország jövőjéért aggódva a HírExtra megpróbált utána járni annak, mennyire kerülhetünk gazdaságilag kínos helyzetbe, ha végleg leveszi rólunk az infúziót az az IMF, ami 2008-ban mentőcsomaggal rángatott vissza minket a csőd széléről.

Kérdéseinkkel Csaba Lászlót, közgazdász egyetemi tanárt kerestük föl.

Nemzetközi Valutaalap
A Nemzetközi Valutaalap (angolul International Monetary Fund, IMF) az ENSZ 1945-ben létrehozott washingtoni székhelyű szervezete, amely jelenleg (2010) 185 tagországot számlál. A nemzetközi monetáris rendszer központi intézményét a nemzetközi pénzügyi együttműködés és az árfolyamstabilitás elősegítése, a gazdasági növekedés fokozása és a magas szintű foglalkoztatás megteremtése céljából alapították, illetve nem kis részben azért, hogy átmeneti pénzügyi segítséget nyújtson fizetési mérleggel kapcsolatos problémákkal küzdő tagországainak. (Wikipédia)
"Az elhidegülés semmiképpen nem jó. Most egy olyan időszak van mögöttünk, amikor az országnak a teljesítménye lényegesen jobb volt, mint a megítélése. Ez azt jelenti, hogy két út áll előttünk: az egyik, hogy az eddigi európabajnoki teljesítményünket világbajnokira javítjuk akár a költségvetési egyensúly tekintetében, akár az államadósság tekintetében. A másik lehetőség, hogy megpróbáljuk javítani a megítélésünket, majd a megítélésünkön keresztül a mozgásterünket."

"Ebből a szempontból annál nagyobb veszély, minthogy egy rossz megítélés tovább romoljon, szerintem nem látható. Bárki bajba kerülhet, ha külföldön nem tudja használni a hitelkártyáját annak ellenére, hogy van rajta pénz, éppen csak a bank és az étterem, ahol fogyasztanánk, nem tud kommunikálni egymással" - nyilatkozta Csaba László, majd hozzátette, nem tartaná szörnyű fejleménynek, ha az IMF-hitel lejárta után a Valutaalap nem foglalkozna Magyarországgal.

"Úgy látom sokakkal együtt, hogy technikai értelemben Magyarországnak nincs szüksége készenléti hitelkeretre, hiszen nem arról van szó, mint 2008 októberében, mikor egy eszeveszett hiteltelen gazdaságpolitika a szakadék szélére sodorta az országot finanszírozás tekintetében. Ez most egy finanszírozható ország. Európában eléggé gyenge teljesítmény a jellemző, és elég nagy a bizonytalanság is. Egyáltalán nem kizárt, hogy ilyen környezetben egy kis ország minden mankó és segítség nélkül finanszírozható legyen, de ha én lennék a pénzügyminiszter, akkor ezt nem javasolnám a kormányfőnek, mert eléggé kockázatos. A biztonságos megoldás az, ha van egy áthidaló hitel, amit nem kell felhasználni, de mégis a rendelkezésünkre áll, ha esetleg szükség van rá."

Utasbiztosítás

Csaba László szerint az IMF-megállapodás olyan lenne, mint egy utasbiztosítás, ami alapvetően kidobott pénz, de mégis annak örülünk, ha nem kell a fogunkat kihúzatni, miközben éppen külföldön nyaralunk.

"Ezen kívül az IMF készenléti hitelkerete a piacokat is megnyugtatná, márpedig a piacok vélekedések, nem a reálteljesítmény szerint döntenek, a mi megítélésünk viszont elég rossz, következésképpen nem áll fönn életszerűen az a lehetőség, hogy kijelentsük, nincs szükségünk a pénzükre" - majd Csaba László hozzátette - "a piacról pont akkor tudunk több pénzt szerezni, ha egyébként van egy keret-megállapodásunk."

Arra a kérdésre válaszul, hogy megéri-e a kétszázmilliárdos bankadó az IMF-fel való rossz viszonyt, Csaba László úgy felelt, hogy az IMF-nek nincsenek jó érvei bankadó ellen.

"A bankadó nem elegáns megoldás, főleg év közben, de hát ilyet láttunk például Angliában, a kapitalizmus bölcsőjében, ahol a konzervatív kormány ezzel nyitott. Ez egy átmeneti kényszerintézkedés, ráadásul ezt az összeget máshonnan aligha lehetne beszedni, mint a viszonylag jó állapotban lévő bankoktól."

Üzleti tárgyalások megszokott fordulata

Csaba László még hozzátette, hogy az IMF elhidegülése nem jelent végleges veszélyt Magyarországra nézve, mindössze nem szerencsés.

"Nem feszíteném túl a húrt, de nem lennék megrémülve attól sem, hogy a tárgyalásnak egy olyan szakaszába érkeztünk, amikor kemény dolgokat vágunk egymás fejéhez. Ez minden üzleti tárgyalásnak egy velejárója. "
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását