2024. április 26. - Ervin

"Lehet, a demokrácia drága dolog, de a korrupció még drágább"

Az LMP hétfőn nemmel szavazott a költségvetés módosító javaslatairól az Országgyűlésben. A döntés hátteréről Karácsony Gergellyel, a Lehet más a Politika frakcióvezető-helyettesével beszélgetett a HírExtra.
2010. július 13. kedd 16:23 - HírExtra
Nemmel szavaztak a módosító javaslatról. Miért?

Válasszunk ketté két dolgot. Egyrészt mit gondolunk a pártok állami támogatásának rendszeréről, másrészt erről a konkrét költségvetési módosításról. Az LMP nem azért szavazott nemmel, mert nem akartunk hozzájárulni ahhoz, hogy csökkentsék a parlamenti pártok, illetve a parlamenten kívüli pártok állami támogatását. Hanem azért, mert ezzel a törvényjavaslattal egy egérlyukon egy mamutot próbált áthozni a parlamenti többség.

Ezt hogy érti?

Döntött az Országgyűlés
Százmilliókat vettek ki a pártok zsebéből, szinte teljes parlamenti egyetértés mellett: a Ház ugyanis elfogadta az idei költségvetés erre vonatkozó módosítását. Egész pontosan 220 millióval, azaz 15 százalékkal kapnak kevesebb állami támogatást a választásokon 1 százaléknál többet elért pártok. A módosítás arról is rendelkezett, hogy mennyivel járul hozzá a költségvetéshez a Nemzeti Hírközlési Hatóság, a Magyar Energia Hivatal és a Magyar Szabadalmi Hivatal. A javaslat ellen csak az LMP-sek voksoltak. (C-press, Népszava)
Az eredeti törvényjavaslat több módosító indítványát is elfogadta a parlament, melyek egy teljes mértékben új pályára állították a jogszabályt. A pártfinanszírozás mellett behozott egyéb módosításokra mondtunk nemet, melyek bizonyos bevételi kötelezettségeket írnak elő például a Nemzeti Hírközlési Hatóság, a Magyar Energia Hivatal, a Magyar Szabadalmi Hivatal, illetve a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete számára. Pedig ezek autonóm közigazgatási szervek.

Szentek és sérthetetlenek.

Ismerve a költségvetés nehéz helyzetét, még támogatható is lehet, hogy vegyenek el pluszbevételeket ezektől az intézményektől. Ez a javaslat azonban eredetileg nem erre született. Nem tartjuk helyes eljárásnak azt, hogy a költségvetési módosító vitában elindult egy javaslat a pártok támogatásának megkurtításával, és a végén autonóm közigazgatási szervek gazdálkodására rótt ki kötelező mértékű terheket.

Az LMP egyedül maradt ezzel a döntéssel.

A parlament elmulasztotta érdemben megvitatni a javaslatot, a költségvetési bizottság módosító javaslatát sem sikerült érdemben átbeszélni. Ezért szavaztunk végül is nemmel. Nem a pártok állami támogatásának megkurtítása miatt, hanem az eljárás miatt.

Elégedettek a pártfinanszírozási döntéssel?

Ott is van bennünk némi ambivalencia. Úgy gondolom, a magyar adófizetőknek sokkal olcsóbb lenne, ha átlátható módon szabályoznák a pártok és főleg a politikai kampányok finanszírozását. Lehet, a demokrácia drága dolog, de a korrupció még drágább.

A pártok olyan szabályokat szavaztak meg maguknak a korábbi parlamentekben, melyekről csak álmodoznak az állampolgárok és a vállalkozások. Megengedhetetlenül laza számviteli szabályok vannak, emiatt a pártok túlságosan lazán gazdálkodhatnak az adófizetők pénzével.

Tovább szigorítanának a szabályokon?

Azt az álláspontot valljuk, hogy drasztikusan szigorítsuk meg a pártok és a kampányok finanszírozásának szabályait. Ebben az esetben növelni is lehetne a pártok állami támogatását. Minden pénz ugyanis, melyet a pártok legálisan kapnak az adományokból vagy a költségvetésből, elvleg tiszta forrás, ha megvan a megfelelő szabályozás, mely kiszoríthatja a fekete pénzeket.

Az LMP a civilek törvényjavaslatát benyújtotta a parlamentnek, ősszel tárgyalni is fogja az Országgyűlés.

Elmondható, méltányos az, hogy ilyen időkben a pártok állami támogatását is csökkentsük. Csak látni kell azt is, ha egy komplex megoldáson gondolkodunk, akkor sokkal fontosabb a szabályozás szigorítása. Adott esetben a költségvetési támogatás növelése is elképzelhető, mert az adófizetők így járnak jobban, hiszen kevesebb közpénz fog eltűnni a korrupció különböző csatornáin.

A nem szavazatunk nem ennek szólt, hanem önmagában az egész törvénycsomagnak, ebben csak egy elem volt a pártok támogatásának kérdése.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását