2024. május 20. - Bernát, Felícia

Rémes teremtmények a vásznakon

Ismét a moziban riogatnak egy újabb Ragadozó-film kegyetlen, fénylő zöld vért spriccelő, emberekre vadászó idegen szörnyei. De vajon az Antal Nimród rendezésében elkészült Ragadozókban visszatért prédalesők a mozitörténet legemlékezetesebb teremtményei?
2010. július 10. szombat 12:54 - HírExtra
Christy Lemire, az AP hírügynökség mozikritikusa szerint rögvest felmerülhet Drakula, a Múmia vagy mondjuk Godzilla képe is, összeállításában azonban inkább azokat a halálos vagy jótevő kreatúrákat idézte fel, amelyek megjelenése különösen nagy feltűnést keltett a filmvásznon.

Itt van mindjárt Yoda mester a Csillagok háborújából: apró termete ellenére olyan ijesztő jelenség, hogy akár a lista elejére is lehet sorolni. (Egyébként maga Yoda jegyezte meg: nem a méret a lényeg.) Bölcs és ravasz, ráadásul a misztikus Erő birtokában lebegni is képes.

A jedi mesterek mestere kilencszáz éves, amikor meghal a Jedi visszatér című Star Wars-epizódban.

Gollumot a színészi játék és a digitális effektusok remek együttese tette halhatatlanná. A Gyűrűk Ura bemutatása után sokan jegyezték meg a filmszakmából: Andy Serkis olyan remekül alakította a gonosz lényt, hogy Oscar-díjra kellett volna jelölni érte.

A torzlelkű figura Peter Jackson-trilógiájának utolsó két epizódjában jutott fontos szerephez. Különösen izgalmas volt, ahogy a hasadt személyiségből időről időre előbújt Smeagol, egykori jólelkű énje, mégis rendre manipulatív, a gyűrű birtoklásától őrülten megszállott oldala kerekedett felül.

A bolygó neve: Halál "királynője" ugyancsak ambivalens egyéniségként mutatkozott be: a három méteres, nyálcsorgató földönkívüli szörny gondolkodás nélkül csapott le sikoltozó áldozataira, ám igazi anyai ösztönnel viseltetett tojásokból kikelt apró rémecskéi iránt. A rémkirálynő egyébként a ragadozóval is megismerkedett, mikor a Halál a Ragadozó ellen című 2004-es horrorban egymás ellen uszították őket.
A fekete lagúna szörnye sem volt álmaink hercege, pedig ő sem vágyott másra, mint a legtöbben: szeretetre és ölelésre.

A lény a vízi és szárazföldi életforma hiányzó láncszemeként borzongatott a moziban, ráadásul három dimenzióban, bár még csak 1954-et írt a naptár. A speciális effektusok talán még nem voltak olyan tökéletesek, mint manapság, de ezt kettős színészi szereposztással sikeresen áthidalták az alkotók. A parton Ben Chapman, a hullámokban Ricou Browing játszotta el a magányos szörnyet, aki egy tudósnőt választott szerelme tárgyául.

Kitudná megállni sírás nélkül E.T. - a földönkívüli megható történetét? Steven Spielberg 1982-es klasszikus sci-fijét senkinek sem kell bemutatni: a kis alien a Földön rekedt, majd hazatelefonált, és visszakerült szerettei közé. Hatalmas, tiszta kék szemeivel mindenkiben örökre megragadt különös portréja. A jó szándékú apró botanikust mélyen emberi vonásai miatt mindenki a szívéve zárta, hiába érkezett idegen bolygóról.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását