2024. május 20. - Bernát, Felícia

Hogy izzadnak az állatok?

Izzadás nélkül az emberek nem ússzák meg ezt a nyarat, de az állatok igen. Nekik más lehetőségeik vannak a hőség kezelésére.
2010. július 10. szombat 21:51 - HírExtra
Kutyák: ha egy ugató négylábúnak nagyon melege van, lihegni kezd és gyorsabban lélegzik, mint általában. A szájából kilógatott nyelvén keresztül nedvességet párologtat, így gondoskodik arról, hogy teste ne hevüljön túl. Hőségben a kutyák lehetőleg árnyékba húzódnak és keveset mozognak. Nem tudnak igazán verejtékezni, mert csak kevés izzadságmirigyük van.

Macskák: a bársonytalpúaknak is viszonylag kevés az izzadságmirigyük. A bundájukat nyalogatva, az elpárolgó nyállal hűtik magukat. Tikkasztó melegben kitátják a szájukat és lihegnek. A szapora légzésen keresztül párolog a nyál a toroküregben és biztosítja a testhőmérséklet csökkenését.

Madarak: felborzolják magukat, hogy ne rekedjen meg túl sok meleg a tollazatuk alatt. A szél is gyorsabban eljut így a bőrükhöz. Ezen kívül a madarak is lihegni kezdenek és fürdővel frissítik fel magukat. A legforróbb déli órákban lehetőség szerint csak keveset mozognak.

Nyulak: füleiket használják hőmérsékletszabályozóként. Hőségben a kevésbé szőrös fülükön erősebben áramlik át a vér, és ezzel hőt adnak le. A nyulak is lihegnek, és leginkább bokrok árnyékában vészelik át a kánikulát.

Disznók: ezeknek az állatoknak is kevés az izzadságmirigyük. Nyáron, ha módjuk van rá, kiélik fürdőszenvedélyüket. Dagonyáznak a pocsolyákban, és a sárral az élősködőktől is védik bőrüket. Ha a sár megszárad rajtuk, odaragadnak például a szúnyogok és a legközelebbi fához dörgölőzve könnyedén megszabadulhatnak a vérszívóktól.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását