2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Az AB-hez fordul az OVB

Az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordult pénteken az Országos Választási Bizottság (OVB) a választási jogszabályok módosítása miatt. Az OVB a testület megválasztását érintő jogszabály-módosítás miatt kezdeményezett normakontrollt.
2010. július 9. péntek 17:59 - HírExtra
Szigeti Péter a testület elnöke az MTI-nek küldött közleményében azt írta: az OVB a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény (Ve.) módosításáról szóló 2010. évi LXI. törvény utólagos normakontrollját indítványozta az Alkotmánybíróságnál.

Az alkotmánybírósági beadvány szövegét az OVB pénteken délután közzétette a www.valasztas.hu oldalon. Az indítványt jegyző Szigeti Péter elnök a dokumentumban emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés június 21-én fogadta el a Ve. módosítását. Eszerint az OVB-t minden általános választás (parlamenti, önkormányzati, európai parlamenti) alkalmával meg kell újítani.

Ezzel kapcsolatban egyebek mellett egy 2007-es alkotmánybírósági határozatra hívta fel a figyelmet, amely szerint az egyedi esetre szabott, jogszabályi formába öltöztetett döntés sérti az alkotmányban deklarált jogállamiság elvének szerves részét képező jogbiztonságot.

Közölte, megítélésük szerint "ebben az esetben nem egyszerűen arról van szó, hogy egy, a törvényhozó által létesített jogot a törvényhozó visszavon". Mint írta, véleményük szerint az OVB esetében érvényesülnie kellene "a szerzett jogok speciális, alanyi jogi helyzethez közelítő" védelmének. Utalt arra, hogy a testületi tisztséget négy évre vállalták, és ez a döntésük életvitelüket, feladatvállalásaikat is befolyásolta.

Úgy látják - írta az indítványt jegyző Szigeti Péter -, hogy a törvény nem állja ki az alkotmányos jogalkotásra vonatkozó követelmények próbáját, "összességében pedig sérti a semleges ellenőrző szervek alkotmányos jogállami koncepcióját, mert szakít a hatalommegosztás elvéhez illeszkedő fékek és ellensúlyok törvényi megoldásokban rögzített elvével".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását