2024. április 27. - Zita

Morálisan igényes, de közéletileg mérsékelten aktívak a hívő fiatalok

A hívő fiatalok "derékhada" morálisan igényes és közéletileg mérsékelten aktív, ugyanakkor egy hiteles keresztény erő mellett mobilizálható lenne - többek között ez derült ki annak a véleménykutatásnak az eredményéből, amelyet csütörtökön ismertettek a fővárosban.
2010. július 8. csütörtök 22:47 - HírExtra
Szécsi Árpád politológus, a felmérést koordináló Keresztény Demokrata Fórum (KDF) titkára elmondta: a kérdőívet mintegy ötszázan töltötték ki tizenöt nap alatt, ebből 402 fiatalt tudtak a 18-35 év közötti, hívő kategóriába besorolni. A felmérés során azt vizsgálták, hogy milyen elvárások formálják egy "hiteles, keresztény politika erő" profilját.

Az eredményeket összegezve a politológus kifejtette: a hívő fiatalok többségének bizalmát a Fidesz-KDNP bírja, 63 százalékuk szerint teljesen, vagy inkább hiteles volt a szövetség 2010-es korteskedése. Orbán Viktor a három legjobb pontszám egyikét kapta a válaszadók több mint 60 százalékától.

Szécsi Árpád kitért arra, hogy a két legpozitívabb értéknél a politikus megítélése felülmúlja a pártjáét is, plusz ötöst több mint dupla annyi fiatal adott Orbán Viktornak, mint a Fidesznek, s másfélszer annyi, mint a KDNP-nek.

A KDNP-nek a legjobb osztályzatot 15 százalék adott, pozitívan ítéli meg a pártot 75 százalék, s az olvasható ki a véleménykutatásból, hogy a párttól a színtiszta értékképviseletet várják. Gyurcsány Ferencet és vele az MSZP-t "kicsit a patásördöghöz hasonlítják", a pártnál a teljes elutasítottság 75 százalékos, a volt kormányfőnél 84 százalékos volt.

A parlamenti pártok közül a Jobbikot mintegy 20 százalék tartotta elfogadhatónak, s Vona Gábor pártelnök megítélése hasonló volt a párthoz. A Lehet Más a Politika formáció megítélését a "kiismerhetetlenség kiegyensúlyozottsága" jellemezte, számottevő megkérdezett tanácstalan volt, nem válaszolt, vagy középértéket jelölt meg, mintegy húsz százalék azonban "megelőlegezte a bizalmatlanságot. Schiffer Andrásról a hívő fiatalok mintegy 12 százaléka egyáltalán nem tud véleményt alkotni, 12 százalék semleges, 15 százalék pozitív, 60 százalék negatív irányában.

A válaszadók elvárásként fogalmazták meg egy hiteles, keresztény politikai erővel szemben, hogy a keresztény értékrendet következetesen képviselje, személyes és szervezeti szinten egyaránt elutasítsa a korrupciót, s rendezett, példamutató családi életet éljenek képviselői. 70 százalékuk utasította el a házastársi hűtlenséget, vagy a saját hibából történő válást. A véleménykutatás rámutatott, hogy bár körükben is érezhető a Magyarországon elterjedt párt- és politikaellenesség, a válaszadók 23 százaléka venne részt szervezőmunkában, további 8 százalék tagként, 15 százalék önkéntesen segítene.

Kiderült az is, hogy a megkérdezett fiatalok 64 százaléka hetente egyszer, 16 százalék többször jár templomba, 67,7 százalék rendszeresen részt vesz valamely keresztény ifjúsági közösség összejövetelén.

A fiatalok 48 százaléka olvas naponta újságot, vagy követi figyelemmel a hírportálokat, 10 százalék néz rendszeresen híradót, s 20 százalék kíséri figyelemmel a politikát. Kiderült, hogy sem a közösségi aktivitás, sem a vallásgyakorlat nem befolyásolja egyértelműen a hívő fiatalok közéleti mobilizálhatóságát, ez inkább a már meglévő politikai érdeklődés-aktivitás függvénye - mutatott rá a politológus.

Szalma Botond, a KDF képzési igazgatója a szervezetről elmondta: ökumenikus szellemi mozgalom, amely a híd szerepét próbálja betölteni a KDNP és a Nemzeti Fórum között. Új minőséget szeretnének vinni a hazai közéletbe az evangéliumi értékek alapján, s szeretnének minél több fiatalt megszólítani és megszólaltatni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

helix
2010. július 9. 14:01
Nem véletlen, hogy a hívők jobb oldaliak.
Az msz(m)p nem igazán volt soha az egyházak nagy barátja.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását