2024. május 12. - Pongrác

Ahol kicsit elszálltak

Esztergomban szeptembertől az önkormányzati általános és középiskolákban minden évfolyamon heti tíz testnevelés órát vezetnek be - közölte az MTI Önkormányzati Sajtószolgálatán (onkormanyzat.mti.hu) keresztül a település polgármesteri hivatala. A képviselő-testület azt is támogatja, hogy az általa fenntartott intézményekben bevezessék a negyvenperces tanórákat.
2010. július 8. csütörtök 16:56 - HírExtra
A heti tíz testnevelés óra bevezetéséről Esztergom város önkormányzatának képviselő-testülete a közoktatási törvény alapján a júniusi rendkívüli ülésén döntött.

A heti 10 óra kötelező testnevelésórából hat (az általános iskola felső tagozatán és a középiskolákban háromszor kettő) órát délelőtti testnevelésóra keretében kell biztosítani, négy órát pedig délután. A délutáni foglalkozást a tanulók által - az Esztergomban biztosítható sportágak közül - szabadon megválasztott, sportáganként megszervezendő tanórán kell biztosítani.

A képviselő-testület a délutáni négy óra teljesítésével kapcsolatban azt javasolja, hogy az iskola igazgatója a szülő kérelme alapján felmentést adjon a délutáni négy testnevelés óra látogatása alól minden első és másodikos tanulónak, illetve a harmadik évfolyamtól annak a tanulónak, aki sportszervezet tagja, és legalább heti két edzésen (foglalkozáson) részt vesz.

Az előterjesztésben foglaltak szerint a bevezetendő testnevelésórák megnövelik a tanulók napi óraszámát, ami az eddigiekhez képest későbbre tolja a tanórák befejezésének időpontját. A nevelési-oktatási intézmények működéséről szóló rendelet ugyanakkor lehetővé teszi a 45 perces tanítási óráktól való eltérést, ezért Meggyes Tamás (Fidesz) polgármester azt javasolta, hogy fenntartóként támogassák az intézményeket ha a mindennapos testnevelés bevezetésével kapcsolatban át kívánnak térni a 40 perces tanórákra. Ezzel napi 30, 35 perc nyerhető, azaz az eddigiekhez képest átlagban mintegy 25 perccel tolódik ki az utolsó óra vége. A 40 perces órákon a tananyag és az órák nevelési-oktatási céljai teljesíthetőek, nem csorbul a gyermekek érdeke - olvasható a közleményben. Az intézményeknek a 40 perces tanórák bevezetéséről a képviselő-testületet 2010. augusztus 31-ig értesíteniük kell.

A kommüniké kitér arra is, hogy a várható költségeket, amelyek a mindennapos testnevelésórák bevezetéséből fakadnak - a megnövekedett tanórák, az azok ellátását biztosító testnevelői pedagógus álláshelyek számát és az egyéb kiadásokat - az önkormányzat biztosítja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását