2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Határokon átnyúló oktatásra van szükség

Egységes, a magyarországihoz kapcsolódó oktatási rendszer szükséges a magyar nyelvterületen - jelentette ki a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke a XVIII. Kárpátaljai Nyári Szabadegyetemen.
2010. július 1. csütörtök 22:42 - HírExtra
Egységes magyar kultúrkörben kell gondolkodni, ennek egyik eleme az oktatás - mondta Orosz Ildikó, aki egyben a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola főigazgatója is. A kárpátaljai Felsőszinevéren (Szinevirszka Poljana) vasárnapig tartó konferencián hangsúlyozta, hogy a határon túli magyarok számára olyan egységes oktatási hálózatra lenne szükség, amely csatlakozna a magyarországi oktatási hálózathoz.

"Az egységes oktatási vérkeringés kialakítása nem csak gazdasági, hanem mentális kérdés is, a fejben is le kell bontani a trianoni határokat" - jelentette ki.

A kárpátaljai magyar oktatás helyzetét elemezve és a helyi magyar társadalom jövőjének megalapozását szolgáló oktatási-kulturális stratégiáról szólva Orosz Ildikó elmondta, hogy nincsenek olyan iskolaközpontjaik, ahol több magyar nyelvű szakirányból választhatnának a szülők és a diákok. Ezzel is magyarázható, hogy ukrán iskolákba kerülnek a gyerekek, és tovább gyengül a magyar iskolahálózat Kárpátalján. A demográfiai viszonyokról szólva elmondta, hogy a falusi magyar iskolák közül sokat a roma lakosság "tart fenn", főleg roma gyerekek tanulnak benne.

Orosz Ildikó szerint a magyarországi oktatási rendszerbe való bekapcsolódást jelentheti az is, hogy például a kárpátaljai felsőoktatási vezetők is rész vehetnének a Magyar Rektori Konferencia munkájában. A kárpátaljai és a többi határon túli magyar diákot is be lehetne vonni a magyarországi iskolai vetélkedőkbe. Az oktatási rendszer "átjárhatóságát" elősegítené a diplomák kölcsönös elismerésének a megkönnyítése is.

Úgy vélte, "a magyar kultúra köre" azzal is tágítható, hogy azokon a kárpátaljai magyar településeken, ahol bezártak a magyar általános iskolák, államilag támogatott ukrán nyelvű oktatással újra kellene indítani az oktatást, kötelezően oktatva a magyar nyelvet és irodalmat.

Répás Zsuzsanna, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkár-helyettese felszólalásában hangsúlyozta, hogy minisztériuma koordinálni fog a nemzetpolitikai ügyekben, így az oktatást érintő kérdésekben is, ezért tárcaközi bizottság létrehozását tervezik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását