2024. május 14. - Bonifác

MSZP: a Fideszen múlik, lesz-e nemzeti együttműködés

Debrecen közgyűlése csütörtökön dönt az MSZP frakciójának helyi népszavazási kezdeményezéséről; a fideszes többségű testület az indítvány megszavazásával bizonyíthatja, hogy fontos nekik az emberek véleménye - mondta Zsiros Zsolt, a szocialisták helyi frakcióvezetője szerdai debreceni sajtótájékoztatóján.
2010. július 7. szerda 16:30 - HírExtra
A politikus elmondta, hogy Kovács László SZDSZ-es képviselő támogató aláírásával összegyűlt a szükséges mennyiségű képviselői támogatás a népszavazási kezdeményezés napirendre tűzéséhez.

Terveik szerint az önkormányzati választásokkal egyszerre a debreceniek dönthetnének arról, hogy a nagyerdei gyógyfürdő és a nagyerdei stadion fejlesztése csak a jelenlegi telekhatárok között vagy azon túlterjeszkedve valósuljon-e meg.

A szocialisták szerint elfogadhatatlan, hogy a gyógyfürdő fejlesztése miatt a nagyerdei közpark egy 1,84 hektáros területét körbekerítsék - szögezte le, hozzátéve, hogy a stadion fejlesztése kapcsán sem tartanak kívánatosnak semmilyen védett terület körbekerítését.

Zsiros Zsolt úgy fogalmazott: "itt az ideje, hogy a Fidesz bizonyítsa, nem csupán akkor emlegetik a szavazóikat, amikor arra van szükségük, hogy a szavazófülkékhez járuljanak." Beszéde közben végig kezében tartotta a jövő héten a debreceni városházán is kifüggesztésre kerülő Nemzeti együttműködés nyilatkozata című dokumentumot, amellyel azt kívánta érzékeltetni, hogy szimbolikus intézkedések helyett a népszavazással valóban megteremthető a nemzeti együttműködés lehetősége.

Meggyőződésük szerint ugyanis - folytatta - a legnagyobb mértékben úgy lehet egyetértést megvalósítani, ha megkérdezzük a debreceni polgárokat az ilyen heves vitákat kiváltó ügyekben.
Szabó Miklós (MSZP), az önkormányzat környezetvédelmi bizottságának elnöke szerint nem pártpolitikai kérdésről van szó, hanem a Nagyerdő megóvásáról.

Az MTI érdeklődésére a két politikus elmondta: amennyiben a közgyűlés nem szavazza meg az előterjesztésüket, úgy további egyeztetések után a szavazásra jogosultak 20 százalékának az aláírását összegyűjtve kívánják megtartani a referendumot. Így azonban sokkal költségesebb lenne, mert időhiány miatt nem az önkormányzati választásokkal együtt tartanák azt - hívták fel a figyelmet.

A sajtótájékoztatót követően Varga Zoltán, az MSZP-frakcióból a múlt héten kilépett önkormányzati képviselő közleményben arról tájékoztatta az MTI-t, hogy visszavonja a népszavazási kezdeményezéshez adott korábbi támogatását. Indoklása szerint az MSZP - állításával ellentétben - valójában nem egyeztetett a népszavazásról a Nagyerdőért Összefogás nevű civil szervezettel, így az a véleménye, hogy a kezdeményezés "egy igaz célért történt, de igaztalan alapokon nyugszik."

Zsiros Zsolt az MTI megkeresésére ennek kapcsán leszögezte: az előterjesztésről ettől függetlenül csütörtökön szavazni fog a közgyűlés.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását