2024. május 2. - Zsigmond

Az emebrek nem érzik a nemzeti együttműködést

Nem érzik a nemzeti együttműködést az emberek és a polgármesterek az árvíz sújtotta településeken, az a lehetőség nyitott előttük, hogy megrongált épületeikre kifüggeszthetik Orbán Viktor nyilatkozatát - mondta Varga László szocialista országgyűlési képviselő kedden az MTI-nek.
2010. július 6. kedd 21:43 - HírExtra
Varga László Bakondi György miniszteri biztos keddi tájékoztatására reagált, amely szerint több törvényi rendelkezés megváltoztatásával, illetve bevezetésével is segíti a kormány az árvíz miatt fedél nélkül maradt emberek elemi lakhatási feltételeinek biztosítását, valamint a katasztrófa okozta károk enyhítését.

Varga László azt mondta, a civil szféra sokkal hamarabb reagált mint a kormány. Egy soha nem látott veszélyhelyzet alakult ki Borsod megyében azzal, hogy a Sajó, a Hernád és a Bódva egyszerre rekord vízállással tetőzött - mondta.

A települések hetek óta várják a döntéseket, sokáig érezték azt, hogy magukra maradtak. A mostani döntések is csak részben jelentenek megoldást, a hozzájuk érkezett jelzések szerint több polgármester is rosszul informált - tette hozzá.

Közölte, véleményük szerint hamarabb is fordulhatott volna a kormány az Európai Unió szolidaritási alapjához. Azt várjuk el a kormánytól, vizsgálják meg annak lehetőségét, hogy tudnak ebben az esetben áthidaló finanszírozási lehetőséget teremteni az önkormányzatoknak - jegyezte meg Varga László.

Az ellenzéki politikus örömtelinek nevezte, hogy a tiszaroffi víztározó, amely az előző kormány tevékenységének eredménye, megvédte az Alsó-Tisza szakaszokat a komolyabb áradásoktól.

Hozzátette: több döntés született az előző kormány idejében, az utolsó hónapokban, a Sajó és a Hernád völgyében árvízi védművek építésére. Elvárjuk a kormánytól, hogy segítse ezen projekteknek mihamarabbi megvalósulását - mondta Varga László. Bakondi György kedden közölte, az árvíz okozta károk az eddigi összegzések szerint meghaladhatják a kétszázmilliárd forintot.

Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője azon települések irányítóinak, ahol az elmúlt időszakban az árvíz miatt lakóépületek dőltek össze, vagy váltak lakhatatlanná, azt mondta: a kormány több ütemben foglalkozik a károk rendezésével. Ezek egy része már megtörtént, s az elkövetkezendő hetekben a költségtérítéshez, az újjáépítéshez szükséges valamennyi döntés megszülethet - fűzte hozzá.

Elmondta, a kormány június 30-án hozott döntése szerint megkezdődött a védekezésben részt vett az állami szervek személyi kiadásainak pótlása. Ez az összeg 14 milliárd forint, ebből előlegként 9,2 milliárdot már kifizettek.

Hozzátette: az önkormányzatok igazolt védekezési költségeit a vis maior alapból finanszírozzák, ennek összege 5,1 milliárd forint, amelyből már 2,4 milliárdot kifizettek, és a fennmaradó részt is hamarosan kifizetik.

Az árvíz miatt 37 település 317 lakóháza semmisült meg, vagy vált életveszélyessé. Az elemi lakhatás feltételeinek biztosítására 3 milliárd 176 millió forintot ad a kormány, de a támogatás igényléseinek külön feltételeket szabtak, és annak összegével tételesen el kell számolni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

helix
2010. július 7. 11:29
Gusztustalan dolog az árvízkárosultakkal viccelődni!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását