2024. május 17. - Paszkál

Az EU erősebb jogállamot akar Koszovóban

Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke kedden Pristinában hangsúlyozta, hogy a jogállamiság erősítése Koszovóban az Európai Unió elsődleges célkitűzése.
2010. július 6. kedd 22:02 - HírExtra
A jogállamiság az egyik olyan érték, amely meghatározza az Európai Uniót, és amely az egyik prioritás Koszovóban" - jelentette ki Herman van Rompuy újságírónak, miután látogatást tett az Európai Unió koszovói igazságügyi és rendőrségi missziójának, az EULEX-nek pristinai székhelyén. A mintegy 3000 fős EULEX 2008 decembere óta dolgozik Koszovóban azokon a feladatokon, amelyeket a helyi igazságügyi és rendőri szervek nem képesek ellátni. Koszovói látogatása végén Van Rompuy felolvasott egy rövid közleményt és nem válaszolt az újságírók kérdéseire.

Hétfőn Herman Van Rompuy elítélte az erőszak fokozódását Koszovó északi részén, és több ízben is önmérsékletre, párbeszédre szólította fel a függetlenségét 2008-ban kikiáltó egykori dél-szerbiai tartományt.

Az uniós elnök látogatását az erőszak fellángolása előzte meg Észak-Koszovóban. Egy robbanásban egy ember meghalt és többen megsebesültek pénteken Kosovska Mitrovicában, ahol feszült a helyzet a szerbek és az albánok között. Hétfőn ugyanebben a városban rálőttek a koszovói parlament egyik szerb képviselőjére.

Koszovó függetlenségét eddig 69 ország ismerte el, közöttük az Egyesült Államok és az EU 22 tagállama, Belgrád viszont ezt elutasítja.

Van Rompuy Szlovéniát, Szerbiát, Koszovót és Horvátországot érintő körúton tartózkodik a térségben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását