2024. április 25. - Márk

Ideje lebabázni! Vagy nem.

Hallottuk már azt az órajárással egyező hangot kisgyermek közelében? Éreztük már valaha hogy a "kisded illata" átjárja lelkünket, összehúzva közben a méhünket? Ha a kérdésekrere igen a válasz, ideje lebabázni! Vagy mégsem?
2010. július 4. vasárnap 16:59 - Tóth Szilvia


Ha a statisztikákat veszem alapul, megdöbbentő, mennyire kevés nő vállalja huszonévesen egy gyermek felnevelését. Elgondolkodtató, hogy a legszebb, legideálisabb kor, nem vonzó egy „új” élet megalapozásához. Ahogy annyi minden, így a családalapítás is kitolódik, egészen a negyvenes évekig.

Veszélyes-e a negyedik X-ben szülni?


A kismamák egyik kedvelt internetes lapja azt írja, amikor eljön az idő családot alapítani azt úgyis
megérzi minden nő. Ekkor pedig nem számít, hány darab X szerepel az életkorban. Nőgyógyászok és házi orvosok szakértelme azonban nélkülözhetetlen ebben az időszakban, ha pedig a „korhatár” felett vállalunk gyermeket, akkor még fokozottabb figyelmet igényel a terhes nő személye.

Ma már számos vizsgálat áll rendelkezésünkre, hogy a jövőnk "biztos lábakon álljon "majd. Genetikai vizsgálatok, a leendő gyermek kromoszóma számának ellenőrzése, s felsorolni is nehéz lenne egy vérvétel során, mennyi úton elindulnak az orvosok, hogy kiderítsék minden rendben zajlik-e „odabent”?

És a huszadik X miért lett „nem”?

Valahol a 90’es évek elején megrekedt a népességünk növekedése. Fiatalok tucatjai nem akarnak babát, sőt még férjet vagy feleséget sem a házhoz. Szociológiai és pszichológiai magyarázata egyaránt van ennek az éppen „nem” korszakát élő társadalmunknak.

Ahogy az átlagéletkor csökken, vele együtt úgy növekszik a munkanélküliség, az egzisztencia hiányától való félelem.

A másik probléma a fiatal generáció körében, hogy nincsenek előttük jól látható, élesen elkülönülő női-férfi szerepek. Mióta pedig a munkaerőpiac szerves részei lettünk mi nők is, azóta többször átrágjuk magunkat az akarunk-e, s ha igen most vagy egy jól felépített karrier után gyermeket vállalni? Van-e elég pénzük? Elég időnk? S legfőképpen rátermettségünk, hozzákezdeni a baba projekthez?

Megoldások kellenek!

Ha visszatekintünk az elmúlt évek választási kampányaira, szinte minden esetben láthatunk kapcsolódási pontokat, méghozzá a családok segítése területén. Aztán ezek vagy megvalósulnak, vagy tiszavirágéletet élnek, s míg tart a felhajtás ezek is ott lebegnek az éterben, majd ha minden elmúlik, ők is a porba hullnak.

Kormányt követnek kormányok, elnököt elnökök, de elgondolkodtató, hogy azért nem akarunk családot, mert félünk, hogy nem lesz miből eltartani őket. A három gyerekeseket segítik a kormány intézkedései, mint például az ingyenes étkeztetés az iskolában, a tankönyv- és gázár támogatás, s még lehetne sorolni.

De mi a helyzet az egy vagy két gyermeket nevelő szülőkkel? Ők kiesnek a támogatási rendszerek kegyeiből! Értjük mi a szociológiai okokat, hogy így akarnak ösztönözni minket, legyünk nagycsaládosok, de ha jobban belegondolunk, 2010-ben a többség sajnos családos sem akar lenni.

A másik sarkalatos pont, hogy a béreink nem igazodnak a kiadásainkhoz. S ha ehhez, még gyerekruhákat, mini cipőket, pelenkákat, tápszereket, babakocsikat és egyéb nélkülözhetetlen kellékeket is hozzá kell adjunk. Az elején említett anyai ösztönöket azonnal háttérbe szorítja a megfontolásra beprogramozott józan ész.

Gazdagnak lenni nem mindig pénzben értendő, de kifizetni a fizetni valókat, sajnos annál inkább bankókban mérendő! 

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását