2024. május 3. - Tímea, Irma

Eltűnhat az egyet gleccser a Csendes-óceán nyugati felén?

Nem egészen öt éven belül eltűnhet a Csendes-óceán nyugati részén lévő egyetlen gleccser - figyelmeztetett pénteken egy amerikai kutató, miután visszatért expedíciójáról a csaknem 5000 méter magas Puncak Jaya hegyről, amely Új-Guinea szigetének indonéz felén található.
2010. július 3. szombat 07:46 - HírExtra
Lonnie Thompson, az Ohioi Állami Egyetem professzora szerint a gleccser évente hét méterrel zsugorodik, és miután mélysége nem haladja meg a 32 métert, négy-öt éven belül elenyészhet.
"Ez az egyetlen gleccser, amely a Föld legmelegebb vizű óceánjának, a Csendes-óecánnak nyugati részén található. Ha elolvad, ezeknek a jégrétegeknek a történelme örökre elvész" - mondta Jakartában, tizenhárom napos "mentőmissziója" után.

"Ez az első olyan gleccser, amelyet ismerek, ahol hallani lehet, hogy víz folyik a jég alatt" - tette hozzá az ismert gleccserszakértő, kiemelve, hogy naponta esett az eső a Pápua tartomány középső részén magasodó hegyen. Azért, hogy a gleccser nyomai fennmaradjanak, Thompson és csapata 88 méternyi jégtömbmintát vett, amely az ohiói egyetem gyűjteményét fogja gazdagítani.

A minták vizsgálatával megbecsülhetik a hőmérséklet múltbeli ingadozásait, ezen keresztül pedig talán jobban meg lehet érteni az éghajlat mostani változásait - mondta Thompson, aki bízik abban, hogy tanulmánya már jövőre megjelenik.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását