2024. május 3. - Tímea, Irma

60 éve a napsugárzás gyorsabban olvasztotta a svájci gleccsereket

A napsugárzás erősödése hatvan évvel ezelőtt a mainál sokkal gyorsabban olvasztotta a svájci gleccsereket, annak ellenére, hogy ma jóval melegebb átlaghőmérséklet uralkodik a térségben - állapították meg svájci szakemberek.
2009. december 17. csütörtök 13:39 - HírExtra
A napsugárzásnak az Alpok gleccsereire gyakorolt hatását vizsgáló szakemberek arra a meglepő felfedezésre jutottak, hogy az 1940-es években, leginkább 1947 nyarán veszítettek a legtöbbet a jég-térfogatukból a térség gleccserei azóta, hogy 95 évvel ezelőtt megkezdődtek a vonatkozó mérések - közölték a zürichi Szövetségi Technológiai Intézet (ETHZ) kutatói.

Ennek ellenére az elmúlt két évtizedben folyamatosan növekvő átlaghőmérséklet miatt a tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a globális éghajlatváltozás miatt a gleccserek olvadásának sebessége eddig nem látott méreteket ölt. "A meglepő dolog az, hogy ezt a paradoxont egészen egyszerűen meg lehet magyarázni a sugárzás révén" - írta az ETHZ egyik kutatója, Matthias Huss az egyetem internetes folyóiratában.

A kutatók három svájci gleccser történelmi adatai, valamint a Keleti-Alpokban fekvő Davos városa által készített sugárzási feljegyzések alapján jutottak arra a megállapításra, hogy az 1940-es években a napfény nem csupán az akkori átlagnál volt nyolc százalékkal erősebb, de a mai értékeket is jelentősen meghaladta. Ennek eredményeképpen pedig a hó és a jég négy százaléka olvadt el.

"Emiatt azonban nem szabad arra a következtetésre jutni, hogy a globális felmelegedés mostani időszaka nem jelent akkora veszélyt a gleccserekre, mint, ahogy azt korábban gondoltuk" - hangoztatta Huss.

A Geophysical Research Letters című szaklapban megjelent tanulmány egy nagyobb kutatás részét képezi, amely a globális éghajlatváltozásnak az Alpokra gyakorolt hatását, valamint a napsugárzásnak a különböző éghajlati modellekben betöltött szerepét vizsgálja. A tanulmányok szerint, a napsugárzást komolyan befolyásolhatja a felhők fényelnyelése és az atmoszférában lévő aeroszolok (részecskék és gázok) mennyisége.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását