2024. május 17. - Paszkál

A klímaváltozás és gleccserek olvadása

Tudósok kritikája zúdult kedden az indiai környezetvédelmi miniszterre, mert kétségbe vonta, hogy a globális felmelegedés okozza a Himalája gleccsereinek olvadását.
2009. november 11. szerda 08:17 - HírExtra
Dzsairam Rames hétfőn kijelentette: "nincs döntő tudományos bizonyíték" amellett, hogy a klímaváltozás okozza a gleccserek olvadását. Rames ezenkívül megkérdőjelezte az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) azon állítását is, miszerint a Himalája gleccserei 2035-re teljesen eltűnhetnek, mivel visszahúzódásuk gyorsabb, mint bármely más gleccseré a világon.

A miniszter beismerte ugyan, hogy néhány gleccser területe csökken, ám úgy vélte, ennek üteme nem "történelmileg aggasztó", ahogyan az IPCC jelentette - tudósít a Hindustan Times című, angol nyelvű napilap. Rames a lap szerint kijelentette: "A himalájai gleccserek állapota valóban rossz, de egy kutatás szerint az IPCC és Al Gore ítéletnapot idéző előrejelzései helytelenek".

A miniszter Vidzsaj Kumar Raina indiai geológus egy cikkére hivatkozott, aki később úgy nyilatkozott: "semmi rendkívüli nem történik az indiai gleccserekkel". Raina egyébként azt is kijelentette, hogy "nincs bizonyíték a klímaváltozásra" - olvasható a Hindustan Timesban.
A kijelentések heves kritikát váltottak ki tudományos körökből. Radzsendra Pacsauri, az IPCC elnöke a brit Guardiannak adott nyilatkozatában a cikket "megalapozatlannak", Rames arra való hivatkozását pedig "arrogánsnak" nevezte. "Nem értem, mi a miniszter szándéka mindezzel. Bár valóban további mérésekre van szükség a Himalájában, a műholdfelvételek alapján teljesen világos, hogy mi történik" - fogalmazott a lapnak.

Nem újdonság, hogy Rames kétkedve fogadja az IPCC és más nemzetközi szervezetek himalájai gleccserekről szóló jelentéseit. Nyilatkozataiban visszatérően kiemeli, hogy a legtöbb kutatást a témában nem indiaiak végzik, s többször javaslatot tett belföldi környezeti kutatóintézetek felállítására, köztük egy, a Himalája gleccsereit kutató nemzeti intézet létrehozására. Ezek a központok véleménye szerint végre szembemennének a decemberi koppenhágai klímacsúcs előtt megjelenő torzított tudományos eredményekkel.

Sjam Szaran, az indiai miniszterelnök klímaváltozási különmegbízottja kedden úgy fogalmazott: hazája nem követhet olyan politikát, amelyet nem támasztanak alá döntő tudományos bizonyítékok.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását