2024. május 24. - Eszter, Eliza

MSZP: Fejér megye a csőd szélén

Az MSZP Fejér megyei közgyűlési frakciója szerint csőd közelébe került a megyei önkormányzat.
2010. július 1. csütörtök 20:40 - HírExtra
A megyei önkormányzatnak "napi értéken számolva" mintegy 12 milliárd forint adóssága van - mondta a szocialista párt megyei szövetségének elnöke a csütörtöki közgyűlést követő sajtótájékoztatón Székesfehérváron.

Horváth András emlékeztetett arra, hogy négy éve a korábbi MSZP-s vezetésű önkormányzat 16 év alatt összegyűlt, 2,4 milliárd forintos adósságállományt adott át az irányítást átvevő fideszes önkormányzatnak. Az új közgyűlés a forint alapú hitelállományt svájci frank alapúra váltotta át, majd további hitelfelvételeket és kötvénykibocsátásokat hajtott végre, 8-9 milliárd forint "felvételi értéken" - tette hozzá.

A megyei közgyűlés költségvetési főösszege valamivel több mint 27 milliárd forint, ebből 14 milliárd forintot a Fejér Megyei Szent György Kórház finanszírozására kell fordítania, az egyéb feladatokra és a működésre 13 milliárd forintja marad, ahhoz járul "napi értéken számolva" a 12 milliárd forintos adósság.

Horváth András úgy véli: a közgyűlés azzal a döntésével, hogy 2011 januárjáig átütemezte az összes hiteltörlesztését, azt a következő önkormányzat "nyakába varrja".

Szabadkai Tamás, a közgyűlés szocialista frakciójának vezetője hozzátette: ha az önkormányzat nem kapja meg azt az új hitelt, amelyről tárgyal, szeptemberre működésképtelenné válhat. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy a megyei önkormányzat könyvvizsgálója figyelemfelhívó záradékkal látta el a költségvetés módosításáról szóló javaslatot.

Balogh Ibolya, a közgyűlés fideszes elnöke az MTI-nek azt mondta: az előző kormányzat "törvénytelen elvonásai" miatt az utóbbi négy évben 5 milliárd forinttal csökkentek a megyei önkormányzat forrásai. Mivel az önkormányzatnak saját bevételei nincsenek, a "vészes" pénzügyi helyzet kezelése, a feladatok ellátása és a működtetés érdekében másfajta hitelkonstrukciót és bankváltást határozott el a közgyűlés - tette hozzá.

Tájékoztatása szerint döntött a közgyűlés a feladatellátást érintő, a kiadásokat csökkentő és a saját bevételek növelését segítő reorganizációs terv kidolgozásáról is, amely az őszi ülésen kerül majd a képviselők elé.

A közgyűlés elnöke úgy véli, az önkormányzatok helyzetének javítására végső megoldást csak az önkormányzati rendszer átalakítása jelent majd.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Füsti
2010. július 1. 20:48
Most jön az, hogy az eddigi hazugok ellenzékben mondják ki az igazsághoz közelebb álló dolgokat, és közbe a lényeges dolgok (gyarmati sorba való taszításunk) folytatódnak változatlanul.Mikor unnak bele már az emberek, ebbe az áldemokratikus akármibe és vetnek véget ennek a 20 éves színjátéknak?
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását