2024. április 27. - Zita

ÁSZ mérleg: 12 év, 130 vizsgálat csak a fővárosban

A Fővárosi Önkormányzatnál az első Orbán-kormány hivatalba lépésének éve, azaz 1998 óta több mint 130 ellenőrzést - köztük több átfogó vizsgálatot.
2010. június 30. szerda 18:50 - HírExtra
Domokos László, az ÁSZ elnöke kinevezése előtti meghallgatásán az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottságának ülésén hétfőn azt mondta: miközben az ország kistelepülésein nagy rendszerességgel ellenőrzik az önkormányzatokat, a főváros átfogó számvevőszéki ellenőrzése 20 éve nem történt meg.

Ikvai-Szabó Imre egy szerdai sajtóbeszélgetésen azt mondta, hogy a Fővárosi Önkormányzatnál 1998 óta több mint 130 ellenőrzést - köztük több átfogó vizsgálatot - végzett az Állami Számvevőszék, sőt jelenleg is folyik egy általános és több "célzott" vizsgálat az önkormányzatnál.
Közlése szerint az ÁSZ-vizsgálatok észrevételeiből sokat tanultak, a javaslatokat "átvezették". Hangsúlyozta: a főváros érdeke az, hogy "jól áttekinthető gazdálkodása legyen és mindenki értse, ismerje az adatokat".

Mint mondta, az ÁSZ által végzett átfogó, komplex vizsgálatok több évig tartanak, hiszen a főváros az 500 milliárd forintos költségvetésével az államháztartás negyedik legnagyobb alrendszere. Példaként említette, hogy az 1996 és 1997 között végzett átfogó vizsgálatot 2001-ben utólagosan ellenőrizték, majd 2003-ban az ÁSZ ellenőrizte az intézkedési tervet is.

A főpolgármester-helyettes közölte: 2010-ben 9 ÁSZ-vizsgálat volt a fővárosnál, 2009-ben 9, 2008-ban 7, 2007-ben és 2006-ban 6-6, 2005-ben 8, 2004-ben 7, 2003-ban pedig 13. Ellenőrizték sok más mellett az uniós források felhasználását, a forrásmegosztást, a normatív elszámolásokat, az EU-forrásigényléseket, a hatósági díjmegállapítás rendszerét, a szakiskolai fejlesztéseket, a közbeszerzési rendszert, a BKV-közbeszerzéseket, a 4-es metró beruházását, a helyi adók rendszerét.

Ikvai-Szabó Imre megjegyezte: bár "szokatlan" a választási kampányhoz időzített vizsgálat, természetesen most is készséggel állnak az ÁSZ rendelkezésére. A számvevőszék jelentéseit a Fővárosi Közgyűlés képviselői is minden alkalommal megkapják, így a Fidesz képviselői is pontosan tudják, hogy a fővárosnak nem kell szégyenkeznie az ellenőrzések eredményei miatt - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását