2024. május 4. - Mónika, Flórián
Egy Facebookos kezdeményezés értelmében elmaradhat az idei tűzijáték, melynek az összegét az árvízkárosult családok megsegítésére fordítanák. Érveket, ellenérveket ütköztettünk.
2010. június 24. csütörtök 17:51 - Győry S. József
Pro

Itt tekinthetik meg a közösségi oldal felhívását.

Losonczi Lórántot, az Absolut Pyro Kft. igazgatóját kérdeztük:

A korábbi években mekkora összeget fordított az állam a fővárosi tűzijátékra?


Miskocon biztosan nem lesz...
Nem lesz tűzijáték idén augusztus 20-án Miskolcon, a programra szánt összeg megtakarításáról Káli Sándor (MSZP) polgármester döntött, tekintettel az árvíz okozta károkra.Veres László, a miskolci önkormányzat szóvivője csütörtökön az MTI-nek azt mondta: az árvíz komoly költségeket ró az önkormányzatra, így a tűzijátékra tervezett kétmillió forintot az idén nem költi el a város. Emlékeztetett arra, hogy a napokban indult egy civil kezdeményezés is, amely szerint nincs szükség az országos tűzijátékra, a pénzt inkább az árvízkárosultak megsegítésére kellene fordítani. Káli Sándor ennek kapcsán úgy fogalmazott: üdvözli az országos kezdeményezést, hiszen nagy szükség van a segítségre - idézte a polgármester szavait az önkormányzat szóvivője.
Mindenféle rémhírek láttak napvilágot a tűzijátékkal kapcsolatban, gondoljunk itt a jelenlegi kormány 400 millió forintos megrendelésére. A közbeszerzési eljárásokkal teljesen átvilágíthatóvá vált a tűzijáték, ha jól emlékszem tavaly az augusztus 20-ai teljes rendezvénysorozatnak bruttó 280 millió forint volt a költségvetése. Ebben benne van a tisztavatástól kezdve a gyerekprogramokon át a parlamenti kitűntetések átadásáig minden állami rendezvény. A tűzijáték pontos összege egy 100 millió forint alatti összeg, ami effektíven a mi részünk volt.

Mit jelentene az Önök számára, ha nem rendeznék meg idén a tűzijátékot?

Megközelítően egymillió ember nézi az eseményt a Duna parton, a televízióban hárommillióan kísérik figyelemmel az eseményt, vagyis a legnézettebb műsorok közé tartozik. Külföldről is számtalan turista érkezik augusztus huszadikáig, amiből az államnak sokkal több bevétele származik az ifa és áfa által, mint amennyit a durrogtatásra költ.

Ha az állam valóban segíteni akar az árvízkárosultaknak, akkor segíteni is fog. Ha elmaradnak ezek az események - így a tűzijáték is – akkor még ugyanannyi földönfutót csinálna az állam. Hiszen sokan vannak, akiknek ez komoly bevételi forrás.  Ez az esemény nem az állami pénzek lenyúlásáról szól, hanem az ország születésének méltó megünnepléséről.

Mit tud tenni a pirotechnikus szakma?

Tudjuk, hogy nagyon sok ember van bajban, úgy gondoltuk, hogy összefogunk és nyomott áron lebonyolítanánk a tűzijátékot. Mivel az ünnepség már bekerült az állami büdzsébe, ezt mindenképpen ki kellene fizetni. A pirotechnikus szakma vállalná, hogy átvilágítható, törvényes módon átutalná a károsultak javára a fennmaradt összeget.

Mekkora az a minimális összeg, amiért még lebonyolítható lenne a tűzijáték?

Legalább az Erzsébet hídtól a Parlamentig illendő lenne a tűzijáték lebonyolítása. Hatvan millió forintért, nyilván teljes munkadíj nélkül, anyagárban megcsinálhatnánk. Nem csak a rakéták és a bombák szerepelnek az összegben, hanem a kábelek, pontonhidak, számítógépes infrastruktúra is beletartoznak, amelyeket partnercégektől kell beszerezni: az anyagárat ezek nélkül értjük, persze ennek nagyon komoly kockázata van.

A HírExtra felkereste Rázó Sándort, a Pirotechnikusok Érdekvédelmi Szervezetének az elnökét, aki megerősítette Losonczi Lóránt véleményét, hozzátéve, hogy rövidlátó, demagóg dolognak tartja az amúgy roppant népszerű facebookos kezdeményezést, mivel az emberek nem veszik figyelembe az állam tűzijátékból származó esetleges bevételkiesését.

Kontra


Lendvai Ildikónak, az MSZP Országos Elnöksége nevében kiadott közleménye

Az MSZP Országos Elnöksége az állampolgári felelősség és szolidaritás példamutató gesztusának tartja azt a civil kezdeményezést, amely felhívja a kormányt, hogy az idei augusztus 20-ai tűzijátékra szánt összeget fordítsa inkább az árvízkárosultak megsegítésére. Az MSZP egyetért a kezdeményezéssel és maga is csatlakozik hozzá.

A rendkívüli helyzetek rendkívüli megoldásokat követelnek. Most minden más szempontot megelőz az a szándék, hogy segítsünk az önhibájukon kívül kárt szenvedőkön és ne csak szavakkal, hanem tettekkel is kimutassuk szolidaritásunkat.

Az MSZP ezért kezdett maga is gyűjtésbe a bajba jutottak megsegítésére.

Ezért kérjük továbbra is az új magyar kormányt, hogy nyissa meg újra és tegye erre a célra is felhasználhatóvá a Krízisalapot.

Az MSZP Országos Elnöksége a civil kezdeményezésben résztvevő állampolgárokhoz hasonlóan, kezdeményezésüket üdvözölve, kéri a kormányt, hogy haladéktalanul döntsön arról: az augusztus 20-ai állami tűzijátékra szánt összegeket idén fordítsa az állam az árvízkárosultak megsegítésére.

Róna Iván, Magyar Turisztikai Zrt. vezérigazgatója:

Dr. Róna Ivántól megtudtuk, nem generál vendégéjszakákat a tűzijáték, ugyanis a turisták nem ezért látogatnak Budapestre. Ha itt vannak, akkor persze megtekintik az eseményt, ahogyan a belföldi turisták is, akik a tűzijáték után általában hazamennek. Ebből eredően a turizmus nem látja kárát annak, ha elmarad a tüzijáték.



Volner János, Jobbik

Volner János, a Jobbik képviselője, magánemberként megfogalmazott véleményében elmondta, hogy személyesen járt az árvíz sújtotta vidékeken, így emberi tragédiák egész sorát látta. Volner egyetért a kezdeményezéssel, miszerint a tűzijátékra fordított összeget idén az árvízkárosultak megsegítésére kellene fordítani. A képviselő hisz a magyar emberek felelősségtudatában és reméli, hogyha választani kéne a félórás szórakoztatóműsornak a megtekintése és a családok megsegítése között, az emberek az utóbbit választanák. Volner nem javasolja a kormány számára, hogy idén pénzt költsön a tűzijátékra, hiszen annak az összegnek sokkal jobb helye lenne.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását