2024. május 23. - Dezső

A gall kaka sok

Zidane fejjel, Henry kézzel, Anelka a pofájával taszította mélybe a francia labdarúgást. Egy Magyarországon élő francia suszterrel és a sportszakértővel elemezzük az abszolút nullát.
2010. június 24. csütörtök 13:43 - Páczai Tamás
Pont nélkül leszerepelt a francia válogatott a dél-afrikai világbajnokságon. A botrányokkal tarkított vébészereplésük azonban nem a semmiből pattant ki, a franciák mélyrepülése évekkel ezelőtt elkezdődött.

Anelka anyázása egy hosszú folyamat botrányos és szánalmas végkifejletének tekinthető, egy ország kapott hányingert a nemzeti ügynek tekintett labdarúgástól.

Apám elment aludni


A gall kakas:
A gall kakas, franciául „coq gaulois” évszázadok óta jelképezi a francia küzdőszellemet és dicső származást. A forradalom előtti időkben már feltűnt királyi címereken, majd a forradalmat követően újra divatba jött. Napjainkban elsősorban a francia sport jelképe, sportklubok zászlaján, játékosok mezén tűnik fel.

Jelképpé válásának elsősorban szemantikai oka van. A latin gallus kifejezésnek ugyanis két jelentése van: kakas illetve Gallia.

A gall kakasok száma igencsak megcsappant az utóbbi években, mindössze 200 példány található Franciaországban, amatőr tenyésztőknél. Igen közel áll tehát a kihaláshoz, hiszen egy globális járvány, például madárinfluenza könnyedén elviheti a teljes állományt.
"Malez", azaz rosszul van. Ez a szó tükrözi a francia válogatott jelenlegi helyzetét David Balazic, Nagymaroson élő francia cipész véleménye szerint. David véleményét a francia sajtó és a politikusok nagy része is osztja.

Például a L'Equipe című sportlap szerint a lázadás és a megalázás csúcspontja volt az, amikor a csapatkapitány Patrice Evra és Robert Duverne erőnléti edző majdnem összeverekedett a kamerák előtt, majd a sztrájkolók közleményüket magával Domenech-kel olvastatták fel a sajtónak.

"Evra végleg bebizonyította, hogy a csapatkapitányi tisztséget összekeveri a bandavezérséggel. Domenech pedig az utolsó alkalmat hagyta ki arra, hogy egy kis bátorságról tegyen tanúbizonyságot és megmutassa, hogy van vér a pucájában" - írta Fabrice Jouhaud szerkesztőségi írásában. A sportlap szerint a távozó futballisták autóbuszán olvasható "Együtt egy kék álom felé" felirat különösen ironikusan hatott.

"Túlkényeztetett, túltámogatott focisták hisztiztek francia mezben a világ szeme előtt. Félreértés ne essék, nem azt mondom, hogy katonás fegyelemmel kell irányítani a válogatottat, de a játékosok a francia államot képviselik a világ előtt"-modta Balazic a HírExtrának.

Véleménye szerint sport a testvériség és a kultúra leghitelesebb szóvivője, ezért nagyon fontos, hogy egy ország milyen képet mutat magáról egy világversenyen. "Most szabad a pokol, nincs gazdája a francia focinak. Bojkottálják az edzést és verekednek. Ez tűrhetetlen, a sport a csapatjátékról szól, a jelenlegi francia csapat ennek kicsit sem felel meg. Ráadásul hatalmas pénz van benne, franciák milliói nézik a meccseket, mezeket vásárolnak, gyerekek ezrei iratkoznak be a vébé hatására a focisulikba. Ezért a szereplésért nem érte meg Henry kezezése a legutolsó selejtezőn, az íreknek jobban megérdemelnék, hogy most Dél-Afrikában legyenek és valószínűleg Franciaország is jobban járt volna."

Abszolút nulla

Hasonlóan vélekedik a sportszakértő; Szabados Gáborral beszélgettünk.

Gazdaságilag milyen hozománya van a franciák botrányosan gyenge vébé-szereplésének?

Két szponzoruk is visszalépett az események hatására és elképzelhető, hogy egy lavina indul el ennek hatására. Látni kell azonban, hogy játékosállományát tekintve ez a világ legjobb csapata és értékben is a világ legértékesebb csapata, tehát biztosan óriási összegeket veszített el a csapat a szponzorok visszalépésével. Az év végén sportszergyártót cserél a csapat, jelenlegi gyártójuk az Adidas. A cég "könnyedén veheti" a gyenge szereplés hozományát, hiszen szerződésük hamarosan lejár. Azonban az Adidast váltó Nike helyében én most nagyon mérges lennék.

A hírek szerint a Nike is fontolgatja a visszalépést.

A cég hivatalos közleményt még nem adott ki erről, de abszolút el tudom képzelni a szerződés módosítását. Talán nem lépnek vissza a francia válogatott támogatásától, de a szerződést más kondíciókkal fogják vállalni.
A sportszergyártókon kívül más cégek is hatalmasat buktak, például a Qiuck gyorséttermi hálózat kifejezetten Anelkára építette reklámkampányát. A kiszivárgott szóváltás után két napig tartott, amíg eltávolították az összes óriásplakátot Párizsban, a tévés reklámok sugárzását pedig azonnal leállították.

Érdemes volt ezért a szereplésért az íreket megfosztani Henry emlékezetes kezes góljával a vébészerepléstől?

A francia labdarúgás presztizsének ez rengeteget ártott. A két szponzor kilépése által szenvedett kár jól számszerűsíthető, de a legnagyobb kár az, amit a labdarúgás önmagában elszenvedett. Nemrég nyerte el Franciaország a 2016-os Európa Bajnokság rendezési jogát, könnyen lehet, hogy az elmúlt napok eseményei az EB rendezés körülményeire is kihatnak, teljesen más lehet a franciák hozzáállása az eseményhez. Mégis lehet, hogy pont ez menti meg a francia labdarúgást. Van hat évük, hogy egy teljesen új alapokon álló csapatot építsenek fel, valamint hatásos kommunikációval vissza lehet adni a szurkolók hitét.

Lenullázta magát a francia futball?

Teljesen. A sportág hitele veszett el a szurkolók számára a vébén mutatott széthúzással, verekedéssel, nehéz lesz visszaszerezni a elvesztett bizalmat visszaszerezni még jó eredményekkel is.
Engem a legjobban az akasztott ki, hogy Domenech vezetőedző a Dél-Afrika elleni csoportmeccs után nem fogott kezet a házigazda válogatottjának edzőjével.Ezek hihetetlenül sportszerűtlen események, amik rengeteget ártanak a sportág presztizsének.

A francia közvélemény is a fent idézett szomorú történetek miatt fordult el a labdarúgástól. David Balazic véleménye szerint is ez a kiakasztó a gall kakasok vébészereplésében, a nulla pontos kiesést önmagában könnyedén elkönyvelte volna a francia közvélemény.

2002-ben is gyengén szerepeltek, de túlélték. Mindenki látta, hogy a csapat küzdött, de nem sikerült a továbbjutás és egy edzőcserével sikeresen megoldották a csapat szakmai válságát. De most nagyon komoly morális problémák vannak, amik komolyan alááshatják a nemzeti bajnokság és a klubcsapatok népszerűségét is. Az első jelek majd akkor jelentkeznek, amikor meglátjuk, hogy a francia bajnoki mérkőzéseken hogyan változik a nézőszám.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását