2024. május 19. - Ivó, Milán

Négyszáz ház rongálódott meg

Négyszáz ingatlant rongált meg a péntek délutáni vihar Mezőhegyesen; a településen és környékén az agrárium szinte száz százalékos kárt szenvedett.
2010. június 19. szombat 14:13 - HírExtra
Még a környék legöregebbjei sem emlékeznek arra, hogy ilyen jégeső lett volna, ez nem egy jégveréses terület – fogalmazott Csanádi István.
Pénteken 20-25 perc alatt olyan jégeső érte el a települést, amely négyszáz ingatlanban tett kárt. Emellett több gépkocsi szélvédőjét betörte, sok a karosszériasérülés is. Négy ember súlyos, hét-nyolc könnyebb sérüléseket zúzódásokat szenvedett.

A helyi agráriumot száz százalékos kár érte - mondta Csanádi István, hozzátéve, megsemmisültek a

gabonatáblák, nem maradt mit learatni. A lakosságot az első becslések szerint mintegy száz milliós, az agráriumot milliárdos kár érte - tette hozzá a polgármester.
Este tizenegy órakor összeült a helyi védelmi bizottság az események és a teendők összegzésére. A tetők, ablakok befóliázása az elsődleges feladat - mondta. Megnyitottak egy százfős kollégiumot is, hogy ha valaki úgy érzi, beköltözhet, de a lehetőséggel senki nem élt. Aki nem tudott otthon maradni, ismerősöknél, rokonoknál éjszakázott.

A polgármester elmondta: nem kell katasztrófa sújtotta területté nyilvánítani a várost, mert az tartósan fennálló lakhatatlan körülményeket jelent. Ugyanakkor hétfőn benyújtják a vis major igényt, mert bár lakhatatlan ingatlan nincs, olyan jelentős károk keletkeztek, hogy a város a saját erejéből képtelen megoldani a kárelhárítást.

A békési városra pénteken csapott le vihar, amikor a háromnapos Lángosfesztivál előtt egy nemzetközi lovas versenyre készültek. Az állatok a vihartól megrémültek kitörtek, szétszaladtak, de röviddel később visszatértek.

Takács Árpád, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője elmondta: reggel munkaértekezletet tartottak, amelyen - munkatársaik mellett - részt vettek az önkormányzat és a tűzoltóságok szakemberei is.

A létrehozott munkacsoportok számba veszik a károsodott ingatlanokat. Ezt követően rangsorolják azokat és megkezdik az állagmegóvó munkálatokat. Eddig nem találtak lakhatatlan vagy életveszélyes ingatlant. Több tűzoltó egység van a helyszínen, amelyek a tetők fóliázásában segédkeznek. Emellett több településről érkezett szervezett közerő.

Mezőhegyesen négyszáz lakóingatlan sérült meg, ebből százhúsz lakótelepi lakás, amelyeknél elsősorban az ablakok törtek be. Tizenegy megrongálódott önkormányzati ingatlanban is dolgoznak. 
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását