2024. április 29. - Péter

Múmiák a testszkennerben

Reptéri testszkennerekel vizsgálják svájci és német kutatók a múmiákat.
2010. június 19. szombat 11:01 - HírExtra
A múmiákat általában "közönséges" röntgennel vizsgálják, vagy komputeres tomográfiának (CT) vetik alá - ezek a berendezések szolgáltatják a legélesebb felvételeket. Azonban e készülékek keltette ionizáló sugárzás károsíthatja az amúgy is széttöredezett, sérülékeny ősi DNS-t - olvasható a Discovery News (http://news.discovery.com) hírei között.

Frank Rühli svájci paleopatológus, a Zürichi Egyetem múmiaprojektjének vezetője szerint a testsztkennerek terahertzes sugárzása viszont ideális a mumifikált szövetek vizsgálatához. Míg a testszkenner nem képes áthatolni a magas víztartalmú emberi szöveteken, könnyűszerrel átjut a víztelenített múmiákon.

A svájci kutató német kollégáival óegyiptomi mumifikálódott halat, egy 3300 éves egyiptomi múmia kezét, valamint roncsolt emberi ágyékcsigolyákat vizsgált testszkennerrel. Annak ellenére, hogy a felvételek kevésbé voltak élesek, mint a röntgen, vagy a CT esetében, a testszkenner adta képeken kivehetők voltak a csontok, valamint a lágyszövetekben lévő porcos képződmények. Mi több, elkülöníthetők voltak a nagyobb anatómiai struktúrák, így a hal gerincoszlopa, vagy az emberi kézközépcsontok.

"Ez a technológia kiválóan alkalmas a pólyák alá rejtett amulettek vagy fémtárgyak észlelésére is, ahogy esetleg a balzsamozás során felhasznált vegyületek azonosítására" - vélekedett Frank Rühli.

A tudósok a továbbiakban a technológiát nagyobb tárgyakon akarják tesztelni.
"Végső célunk egész múmiák szkennelése" - ismertette Frank Rühli.
Terahertzes sugárzásnak nevezik az elektromágneses színképnek a látható fény és a mikrohullámok között elhelyezkedő részét. Ez ruházaton, csomagolóanyagokon (papíron, műanyagon) áthatol, fémeken viszont nem, ezért alkalmazható biztonságtechnikai berendezéseknél.
 
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását